16 iunie 2016, 15:30 Realitatea moldovenească views 9163
Acțiunea
16 iunie 2016, 15:30 Realitatea moldovenească views 9163

Acțiunea "Lumînarea memoriei 2016" de Ziua Memoriei și Durerii (Foto)

Organizațiile obștești "Clubul Istorico-patriotic Rus" și "August", în cadrul proiectului comun "Șag k Pobede" îi invita pe toți doritorii să participe la acțiunea "Lumînarea memoriei 2016", dedicată Zilei Memoriei și Durerii – 22 iunie, celei de-a 75-ea Aniversări de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei în Moldova.

În acest an evenimentul va avea loc la Complexul Memorial "Victoria", de lîngă satul Leușeni, raionul Hîncești. În iunie 1941 pe vîrfurile de dealurilor din apropierea satului au opus rezistență dîrză inamicului, care îi depășea numeric de multe ori, soldații Regimentului 161-de infanterie, a Diviziei Moldovenești de Infanterie 95. În urma eforturilor enorme ostașii au reușit să oprească înaintarea inamicului în adîncul teritoriului nostru. După luptele din Moldova Divizia a participat la apărarea Odesei și Sevastopolului, acoperindu-se pentru totdeauna de glorie. Trei ani mai tîrziu, pe aceste înălțimi, cu o mare a victorie a trupelor sovietice a fost finalizată Operațiunea Iași-Chișinău a Fronturilor al 2-lea și al 3-lea Ucrainene. În amintirea acestor pagini eroice ale istoriei Patriei noastre în anul 1965 a fost înălțat Complexul Memorial "Victoria". La poalele dealului au fost înhumate rămășițele ostașilor necunoscuți din Regimentul 161-lea de Infanterie a Diviziei Moldovenești de Infanterie, au fost instalate basoreliefuri, care descriau cursul Operațiunii Iași-Chișinău, iar în partea de sus a fost parcat pentru eternitate legendarul vehicul de luptă - tancul T-34, care a participat la eliberarea Moldovei de fascism.

În cadrul acțiunii "Lumînarea memoriei-2016" participanții sînt invitați să amenajeze monumentul, precum și zona înconjurătoare. După finisarea lucrărilor de amenajare pe toți îi așteaptă un program cultural care include luări de cuvînt ale veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, istoricilor militari, colectivelor de creație, demonstrația materialelor foto și video de arhivă, interpretarea cîntecelor militare sub chitară, pregătirea terciului de război.

În dimineața zilei de 22 iunie toți participanții vor aprinde lumînări în memoria celor căzuți în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Acțiunea se va desfășura pe 21-22 iunie.

Locul desfășurării: Complexul Memorial "Victoria", km 103 de pe șoseaua Chișinău-Leușeni.

Data, ora și locul de întrunire a participanților: 21 iunie (marți), ora 17.30, parcarea din fața Complexului Memorial "Eternitate" (Chișinău)

Participanții trebuie să aibă asupra lor: o pătură, tacîmuri (o cană, o ceașcă, o lingură), lanterna, soluție împotriva țînțarilor. Cod vestimentar - casual.

Întoarcerea la Chișinău: 22 iunie, ora 7 dimineața.

Participarea la acțiune este voluntară și gratuită! Cerință obligatorie – înregistrarea pe listele organizatorilor.

Pentru înregistrare vă rugăm să contactați:

ripk@inbox.ru 079 63 93 01 Alexei

august1944md@gmail.com 079 06 18 51 Vasile

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
1355 locuitori

Badicul Moldovenesc este un sat şi comună din raionul Cahul. Badicul Moldovenesc este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Cahul și la 152 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1355 de oameni. Satul Badicul Moldovenesc a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.