30 aprilie 2016, 11:45 Realitatea moldovenească views 5153
Experți ucraineni: Moldova nu se va descurca fără lactatele din Ucraina
30 aprilie 2016, 11:45 Realitatea moldovenească views 5153

Experți ucraineni: Moldova nu se va descurca fără lactatele din Ucraina

Moldova nu va putea renunța în totalitate la produsele lactate ucrainene din cauza că propria producție este slab dezvoltată.

Potrivit publicației Segodnea.ua, de această părere este Asociația Producătorilor de Lapte din Ucraina, notează NOI.md.

Comentînd decizia Guvernului R. Moldova de a introduce cote și taxe de protecție la importul de produse lactate și din carne din Ucraina, reprezentanții Asociației au menționat că această reacție ar putea avea un impact negativ asupra exportului de produse lactate din Ucraina.

„Însă Moldova nu va putea renunța în totalitate la produsele lactate ucrainene, deoarece propria producție este slab dezvoltată", au menționat reprezentanții Asociației Producătorilor de Lapte din Ucraina.

Totodată, sursa citată a precizat că Ucraina practic nu exportă în Moldova produse din grupurile „Lapte și frișcă condensate" și „Ser de lapte".

Potrivit Asociației Producătorilor de Lapte din Ucraina, după închiderea pieței ruse producătorii ucraineni de lactate s-au orientat spre statele din spațiul ex-sovietic, în special, spre Moldova. Astfel, țării noastre i-au revenit 12% din exportul total de produse lactate din Ucraina în anul 2015. În trimestrul I al anului 2016, ponderea exportului de lapte și frișcă necondensate din Ucraina în Moldova a constituit 50,22%, derivate de unt – 61,31%, unt – 11,24%, cașcaval – 38,46%.

În aceste condiții piața moldovenească a fost suprasaturată cu produse lactate din Ucraina. Producătorii moldoveni și-au exprimat indignarea de această situație încă acum o lună. În consecință, Guvernul R. Moldova a exclus Ucraina din zona de liber schimb și a introdus cote și taxe la importul produselor lactate și din carne, dar și la cimentul din Ucraina, pînă la 31 decembrie 2016.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , Ucraina , import , comert

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1711
Populația:
2712 locuitori

Speia este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Grigoriopol și la 80 km de Chișinău. Populaţia satului Speia alcătuia 2712 oameni în anul 2012. Satul Speia a fost menționat documentar în anul 1711.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.