10 martie 2016, 14:20 Realitatea moldovenească views 6620
Proiectele din domeniul energetic, blocate din lipsă de finanţe
10 martie 2016, 14:20 Realitatea moldovenească views 6620

Proiectele din domeniul energetic, blocate din lipsă de finanţe

Neadoptarea Bugetului de Stat pentru 2016 blochează proiectele din domeniul energetic. Reprezentanţii Fondului pentru Eficienţă Energetică (FEE) susţin că au nevoie de peste 120 de milioane de lei pentru a redresa situaţia. În prezent peste 250 de proiecte aşteaptă finanţare pentru a fi duse la bun sfârşit, relatează Mesager.

Reprezentanţii Fondului pentru Eficienţă Energetică susţin că există și nu bani pentru implementarea lor. Asta în condiţiile în care Guvernul are datorii de peste 300 de milioane de lei faţă de instituţie.

„Ministerul Finanţelor urmează, la propunerea Ministerului Economiei, să aloce din nou la legea proiectului bugetului pentru anul 2016 o anumită sumă, care nu cunoaştem încă care va fi. La moment avem aprobate proiecte pentru care FEE are angajamente mai mari decât 120 de milioane de lei - resursele disponibile", susțune Călin Negura, director executiv FEE.

Pe de altă parte, unii deputaţi se arată nemulţumiţi de faptul că proiectele energetice decurg foarte anevoios şi ineficientă.

Responsabilii din domeniul energetic se apară şi spun că, de cele mai multe ori, proiectele elaborate nu respectă toate rigorile.

„Manualul operaţional a fost elaborat cu expertiza experţilor internaţionali, angajat de către Delegaţia UE. Este un manual operaţional destul de dur, având în vedere că sunt rigori atât la calitatea lucrărilor, cât şi la calitatea materialelor care sunt utilizate pentru a realiza aceste măsuri", explică Mihail Stratan, director la Agenția pentru Eficiență Energetică.

Banii pentru implementarea proiectelor de eficienţă energetică au fost alocaţi prin intermediului Programului pentru suport bugetar cu finanţare din partea UE. După punerea în practică a acestora, în bugetul statului ar urma să ajungă peste 90 de milioane de lei.

Sursa: trm.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1656
Populația:
3012 locuitori

Carahasani este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Carahasani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ștefan Vodă și la 119 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3012 oameni. Satul Carahasani a fost menționat documentar în anul 1656.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.