09 martie 2016, 14:48 Realitatea moldovenească views 6223
Schimbările ce ar putea surveni în activitatea caselor de schimb valutar din Moldova
09 martie 2016, 14:48 Realitatea moldovenească views 6223

Schimbările ce ar putea surveni în activitatea caselor de schimb valutar din Moldova

Clienții punctelor de schimb valutar din Moldova vor putea anula operațiunile de schimb în decurs de 30 de minute după finalizarea lor, precum și schimba valuta la automate speciale. În plus, casele de schimb valutar din țară vor avea dreptul să modifice cursul de schimb valutar în timpul zilei de lucru. Acest lucru este prevăzut în modificările la Legea privind reglementarea valutară, elaborate de Banca Națională a Moldovei și aprobate de Guvern, relatează NOI.md.

Se preconizează că învestirea caselor de schimb valutar cu dreptul de a modifica ratele de schimb in timpul zilei va spori concurența pe piață operațiunilor de schimb valutar pentru persoanele fizice. În plus, proiectul de lege oferă BNM-ului dreptul de a stabili frecvența modificării cursului de cumpărare și vînzare a valutei de către casele de schimb valutar în timpul zilei de lucru.

Proiectul de lege stabilește, în contextul protecției drepturilor consumatorilor, obligația caselor de schimb valutar de a informa cetățenii cu privire la aplicarea noilor rate de schimb valutar prin intermediul afișării unei astfel de informații pînă la efectuarea operațiunilor de schimb valutar. Pentru a evita modificările neîntemeiate ale ratelor de schimb, casele de schimb valutar vor fi obligate să elaboreze și să pună în aplicare proceduri interne care vor reglementa ordinea de modificare a ratelor de schimb în cadrul programului de lucru (principii/motive pentru modificarea cursului de schimb etc.).

În plus, pentru a evita posibilele fraude legate de cursul unor valute străine cu cel mai mare număr de tranzacții, proiectul de lege stabilește obligația punctelor de schimb de a stabili rata de cumpărare și vînzare a dolarului american, monedei euro, lirei sterline, leului românesc și grivnei ucrainene pînă la două zecimale, iar a rublei rusești – pînă la trei.

Pentru sporirea protecției drepturilor consumatorilor, proiectul de lege definește în mod clar dreptul clientului de a cere de la casele de schimb valutar anularea operațiunii valutare pînă la finalizarea acesteia, precum și timp de 30 de minute după efectuarea ei. În acest caz urmează să fie respectate anumite condiții: cursul de vînzare-cumpărare a valutei în perioada indicată să nu sufere modificări, iar cererea de anulare a operațiunii să fie adresată nu mai tîrziu de 30 de minute înainte de încheierea activității casei de schimb.

Ținînd cont de experiența altor țări, proiectul de lege prevede dreptul instituțiilor de schimb valutar de a efectua schimbul de valută și prin intermediul unor dispozitive de schimb valutar, instituind reguli suplimentare ce țin de licențierea instituțiilor de schimb valutar, care intenționează să folosească mașinile de schimb valutar, precum și regulile de funcționare a acestora. Utilizarea dispozitivelor de schimb valutar nu va duce la necesitatea majorării capitalului statutar al caselor de schimb valutar.

Pornind de la faptul că băncile, în comparație cu casele de schimb valutar, efectuează o gamă mai largă de tranzacții, ceea ce necesită o gestionare mai complexă a lichidității și riscurilor, proiectul de lege elimină prevederea potrivit căreia băncile licențiate urmează să asigure, la începutul și la sfîrșitul zilei de lucru, o sumă de 100 de mii de lei pentru fiecare punct de schimb valutar. Pentru casele de schimb valutar a fost eliminată obligația de a avea la deschidere și închidere suma minimă de 400 de mii de lei pentru operațiunile cu persoanele fizice. Totodată, a fost menținută obligația de a avea suma minimă a aporturilor băneşti în capitalul social al casei de schimb valutar care vor constitui mijloacele băneşti circulante destinate efectuării operaţiunilor de schimb valutar în numerar cu persoane fizice, în valoare de 500 000 de lei.

De menționat că în prezent instituțiile de schimb valutar nu au dreptul de a modifica cursul de cumpărare și de vînzare stabilit pentru operațiunile de schimb valutar în numerar cu persoane fizice în timpul zilei de lucru. Unităţile de schimb valutar nu au dreptul să modifice în decursul programului lor de lucru cursurile de cumpărare şi vînzare stabilite pentru operaţiunile de schimb valutar în numerar cu persoane fizice. În cazul în care unităţile de schimb valutar efectuează operaţiunile în cauză 24 de ore zilnic, acestea sînt în drept să-şi stabilească două perioade egale de activitate. În acest caz, unităţile de schimb valutar pot stabili cursuri de cumpărare şi vînzare diferite pentru fiecare perioadă, care nu pot fi modificate pe parcursul perioadei respective.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

schimb valutar , lege

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1918
Populația:
344 locuitori

Bobocica este un sat din cadrul comunei Enichioi, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Cantemir și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 344 locuitori. Satul Bobocica a fost înființat în anul 1918.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.