08 februarie 2016, 14:16 Realitatea moldovenească views 5483
R. Moldova va revendica o relicvă în valoare de 250 de mii de euro
08 februarie 2016, 14:16 Realitatea moldovenească views 5483

R. Moldova va revendica o relicvă în valoare de 250 de mii de euro

Două barouri de avocaţi sunt gata să readucă acasă o comoară pierdută. Este vorba despre un vas de argint din epoca antică, scos fraudulos de pe teritoriul Republicii Moldova şi care este reţinut de organele de anchetă ale Germaniei. Deoarece persoana la care a fost găsită relicva a fost achitată, Republica Moldova va revendica în instanţele de arbitraj internaţionale vasul în valoare de 250 de mii de euro.

În ultimii ani, în țara noastră a luat amploare fenomenul siturilor ilicite. Asta deoarece după anii 1990, pe piaţă a apărut o varietate largă de detectoare de metale, iar căutătorii de comori le pot cumpăra fără autorizații speciale. Astfel, căutătorii de comori găsesc și comercializează aceste obiecte unor traficanţi, care apoi le scot ilegal de pe teritoriul țării.

Potrivit specialiștilor în domeniu, deşi avem și o lege pentru protecţia domeniului arheologic, adoptată încă în 2010, acesta nu prevede şi pedepse penale pentru distrugerea siturilor. Oamenii legii se confruntă cu mai multe impedimente atunci când este vorba despre acumularea probelor.

Potrivit legislaţiei, persoana care găseşte o comoară este obligată să o predea autorităţilor. După expertiza specialiştilor, aceasta primeşte în schimb până la 50 la sută din valoarea comercială estimată şi asta printr-o dispoziţie specială emisă de către Guvern.

Potrivit Registrului Arheologic Naţional, în Moldova sunt aproape 5000 de situri arheologice.

În 2006, Procuratura Generală din Frankfurt pe Main, Republica Federală Germania, a intentat un proces de urmărire penală a unui comerciant de antichităţi. Acestuia i se imputa şi deţinerea ilegală a trei piese arheologice aduse din Republica Moldova, iar piesa de circa 250 de mii de euro a fost sechestrată – un taler de argint cu bustul unui zeu din perioada Imperiului Roman, secolul II. În 2014, învinuitul a fost achitat.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

relicva , Moldova , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1552
Populația:
13164 locuitori
Logo

Floreşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Florești. Amplasat pe malul stîng al rîului Răut, oraşul Floreşti este situat la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 13164 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii datează de la mijlocul secolului XVI (între 1552-1561), cînd domnitorul Moldovei, Alexandru Lăpuşneanu, întărea slugilor sale Flore, Ilie Pohreb şi Oanţa, un loc pustiu, pentru a întemeia un sat. Satul fondat ia numele de Floreşti, iar în secolul XVII ajunge în proprietatea cronicarului Miron Costin.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.