02 februarie 2016, 10:33 Realitatea moldovenească views 6213
Un nou penitenciar ar putea fi dat în exploatare în anul 2018
02 februarie 2016, 10:33 Realitatea moldovenească views 6213

Un nou penitenciar ar putea fi dat în exploatare în anul 2018

Un nou penitenciar va fi dat în exploatare în apropiere de Chişinău, în anul 2018. Autorităţile intenţionează să înlocuiască astfel, Penitenciarul nr.13 - Chişinău, care este unul dintre cel mai aglomerat cu un număr de peste 12 mii de persoane în fiecare an.

Autoritățile au decis să construiască o nouă instituție în care să fie plasați deținuții din penitenciarul nr.13. În acest scop, în anul 2011, Guvernul Republicii Moldova a iniţiat negocieri cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru identificarea finanţării. Doi ani mai târziu a fost semnat un Acord-cadru de împrumut pentru construcţia unui nou penitenciar.

„Avem un împrumut de 32 de milioane, avem un grant pentru asistenţă tehnică în valoare de un milion de euro şi avem contribuţia Guvernului în valoare de 10 procente care constituie 4,5 milioane. Valoarea totală a proiectului este de 44,5 milioane de euro", a declarat Valeriu Josan, șef secție Resurse umane în cadrul Departamentului Instituțiilor Penitenciare.

Închisoarea va avea statut de izolator de urmărire penală şi o capacitate de 1600 de deţinuţi. Pentru construcţia acesteia, Guvernul a dat în gestiunea Ministerului Justiţiei un teren, cu statut special, în comuna Bubuieci, la 8 km distanţă de Chişinău.

Timp de un an procesul de construcţie a noului penitenciar va fi monitorizat şi de un expert internaţional care deja se află în Republica Moldova.

„Compania de proiectare va fi selectată în primul semestru al anului 2016, după aceia noi vom fi cei care vom urmări cu atenţie cum decurge procesul după care vom identifica şi firma care va construi noul penitenciar. Ne propunem ca acest penitenciar să fie un model pentru toate instituţiile de acest gen din Republica Moldova", susține Ivan Stefanovic, expert la o companie de asistență tehnică.

Statistica CEDO arată că până la finele anului 2014, din cele 81 de condamnări împotriva Republicii Moldova, în 63 de cauze au fost acuzate condiţiile inumane şi degradante din detenție.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

inchisoare , construcție , exploatare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1796
Populația:
3523 locuitori

Chircăieşti este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Chircăieşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Chircăieşti este situat la o distanţă de 15 km de oraşul Căuşeni şi la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3523 de oameni. Satul Chircăieşti a fost întemeiat în anul 1796.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.