26 ianuarie 2016, 14:15 Realitatea moldovenească views 6044
Ministerul Economiei şi-a trasat priorităţile pentru primele o sută de zile
26 ianuarie 2016, 14:15 Realitatea moldovenească views 6044

Ministerul Economiei şi-a trasat priorităţile pentru primele o sută de zile

Viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, priorităţile de activitate pentru primele 100 de zile de guvernare.

Vicepremierul a accentuat că în condiţiile unei crize politice fără precedent şi a unor constrîngeri severe de ordin financiar şi economic, Ministerul Economiei îşi propune să implementeze un set de acţiuni şi iniţiative orientate spre stabilizarea situaţiei economice şi asigurarea condiţiilor necesare pentru revenirea către finele anului curent pe un trend de creştere.

Astfel, pînă la 30 aprilie curent, echipa Ministerului Economiei va realiza peste 80 de acţiuni concrete în domeniile gestionate. Prioritatea absolută şi imediată vizează reluarea negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional în vederea semnării unui nou Memorandum cu privire la politicile economice şi financiare. Această acţiune este determinantă în procesul de deblocare a asistenţei financiare şi tehnice, care urmează a fi oferită Republicii Moldova de către Uniunea Europeană şi partenerii de dezvoltare, pentru reluarea finanţării proiectelor investiţionale iniţiate.

Ministrul a menționat că asigurarea realizării angajamentelor prevăzute de Acordul de Asociere/DCFTA pe întreg teritoriul ţării, inclusiv în regiunea transnistreană, constituie o altă prioritate, care necesită mobilizarea şi implicarea tuturor instituţiilor statului şi întregii societăţi. În acest sens, Ministerul îşi propune în perioada vizată, atingerea unui nivel de realizare a angajamentelor de circa 30 la sută.

De asemenea, Octavian Calmîc a menţionat că o atenţie deosebită va fi acordată stimulării activităţii antreprenoriale la nivelul tuturor regiunilor. Astfel, Ministerul îşi propune să continue acordarea suportului financiar, inclusiv, sub formă de granturi, oferit întreprinderilor mici şi mijlocii prin intermediul programelor de suport existente (PARE 1+1, PNAET, Fondul de Garantare a Creditelor). Totodată, ME şi-a stabilit drept scop aprobarea unui nou Program de suport destinat dezvoltării antreprenoriatului feminin.

Oficialul a subliniat că pentru atragerea investiţiilor străine pe platformele industriale existente şi dezvoltarea infrastructurii de afaceri, va fi creat Consiliul pentru promovarea proiectelor investiţionale de importanţă naţională, platformă, prin intermediul căreia, va fi facilitată intrarea investitorilor pe piaţă.

În ceea ce priveşte stimularea exporturilor, atît pe pieţele tradiţionale, cît şi pe noi pieţe internaţionale, ministrul Economiei a afirmat că va fi menţinut dialogul strategic privind cooperarea sectorială pe comerţul dintre RM şi UE. "Vom finaliza procedurile de ratificare a Acordului OMC privind facilitarea comerţului şi Acordului de comerţ liber cu Turcia. Totodată, vom încerca să restabilim şi să dinamizăm relaţiile comerciale cu Federaţia Rusă în vederea reluării exporturilor produselor moldoveneşti pe piaţa rusă, dar şi cu Ucraina, inclusiv prin organizarea în primul trimestru al anului curent, a Comisiilor mixte interguvernamentale cu aceste două ţări. În paralel, vom demara negocieri cu cinci state în vederea semnării acordurilor privind promovarea şi protejarea investiţiilor – Emiratele Arabe Unite, Regatul Maroc, Oman, Turcia, Republica Federală Brazilia", a precizat Octavian Calmîc.

Cu referire la domeniul energetic, viceprim-ministrul a spus că urmează transpunerea Pachetului legislativ energetic III şi implementarea proiectelor de interconexiuni în sectorul energetic şi promovarea eficienţei energetice. În acest sens, vor fi depuse eforturi pentru semnarea unor contracte noi de furnizare a energiei electrice la condiţii favorabile, începînd cu 1 aprilie 2016.

"Timp de 100 de zile ne vom focusa pe implementarea cu maximă consecvenţă a acţiunilor "Agendei-100", fiind în permanentă comunicare cu asociaţiile de business şi donatorii, pe toate platformele existente, aşa încît, la finele acestei perioade să obţinem nu doar rezultate, dar şi încrederea mediului de afaceri şi a cetăţenilor în politicile economice", a afirmat vicepremierul Octavian Calmîc.

Sursa: www.moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1667
Populația:
500 locuitori

Piscăreşti este un sat din cadrul comunei Sîrcova, raionul Rezina. Satul Piscărești este situat la o distanță de 16 km de orașul Rezina și la 107 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 500 de oameni. Satul este menționat documentar în anul 1667.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.