29 decembrie 2015, 14:24 Realitatea moldovenească views 5800
Decretul președintelui Timofti, declarat constituțional
29 decembrie 2015, 14:24 Realitatea moldovenească views 5800

Decretul președintelui Timofti, declarat constituțional

Decizia cu privire la desemnarea lui Ion Sturza drept candidat la funcția de prim-ministru a fost declarată constituțională. Astfel, Curtea Constituțională a respins sesizarea celor 14 foști deputați PCRM, menținînd în vigoare decretul emis de președintele Nicolae Timofti.

Potrivit deciziei Curții, șeful statul este obligat după consultarea fracțiunilor parlamentare să desemneze un candidat la funcția de premier, chiar dacă nu a ajuns la un consens cu deputații. În același timp, Curtea a stabilit că în cazul în care va fi totuși formată o majoritate parlamentară, președintele va fi obligat să desemneze candidatul propus de această majoritate.

„În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută, președintele are obligația de a desemna un candidat la funcția de premier, chiar dacă fracțiunile parlamentare nu sînt de acord cu propunerea președintelui. În cazul în care se constituie o majoritate parlamentară absolută, președintele desemnează candidatul susținut de această majoritate. Această majoritate urmează a fi formalizată cu indicarea deputaților care o constituie și cu o notificare oficială în adresa președintelui", se arată în decizia Curții.

Precizăm că șeful statului a semnat decretul cu privire la desemnarea lui Ion Sturza în calitate de candidat la funcția de premier pe 21 decembrie curent. Acesta urmează să ceară votul de încredere al Parlamentului în cadrul unei ședințe speciale pe 4 ianuarie.

Sursa: www.noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1554
Populația:
3427 locuitori

Gura Bîcului este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Este amplasat la o distanță de 35 km de orașul Anenii Noi și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3427 de oameni. Prima atestare documentară a satului (cu numele Davidova) datează din anul 1554.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.