13 noiembrie 2015, 14:32 Realitatea moldovenească views 5492
Gazele naturale s-au scumpit cu 10%
13 noiembrie 2015, 14:32 Realitatea moldovenească views 5492

Gazele naturale s-au scumpit cu 10%

Veşti proaste în prag de iarnă. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a decis, cu puţin timp în urmă, să majoreze cu aproape 10 la sută tariful pentru gazele naturale achitate de consumatorii finali.

Astfel, tariful pentru un consum de până la 30 de metri cubi de gaz va fi de 6556 de lei pentru mia de metri cubi, iar pentru un consum ce depăşeşte 30 de metri cubi - 6830 de lei pentru o mie metri cubi de gaz.

Moldovagaz, care a cerut o scumpire mai mare, susţine că va ataca decizia ANRE în judecată. „Cu aşa un tarif nu putem activa. Cum am fost în minus, aşa şi rămâne", au declarat responsabilii de la Moldovagaz.

De cealaltă parte, expertul Victor Parlicov, prezent la şedinţă, a solicitat agenţiei să amâne luarea unei decizii în acest sens până când Parlamentul va lua o hotărâre în ceea ce priveşte controversatul „amendament Furdui". Totuşi decizia ANRE privind majorarea tarifului intră în vigoare doar după publicarea în Monitorul Oficial, iar acest lucru se va întâmpla dacă Parlamentul va decide dacă anulează sau nu „amendamentul Furdui".

Potrivit specialiştilor, în urma aprobării amendamentului la Legea cu privire la gaze naturale, în iulie 2014, iniţiativă care îi aparţine fostului deputat PLDM Simion Furdui, pe umerii consumatorilor au fost puse cheltuielile pentru tranzitarea gazului. Asta înseamnă o povară financiară de aproape 300 de milioane de lei anual. Este unul dintre motivele care a determinat ANRE să majoreze preţul gazului în luna iulie, afirmă specialiştii în domeniul energetic.

„Unul dintre factorii care a avut mare impact asupra tarifului a fost amendamentul lui Furdui. Duce la majorarea tarifului cu aproape 5 la sută. Am solicitat ANRE să amâne aprobarea tarifelor. Presiunea socială pe politicieni va creşte şi sper că săptămâna viitoare acest amendament să fie anulat. Dacă se va întâmpla, ANRE va trebuie să-şi revadă decizia", a declarat Victor Parlicov.

Precizăm că ANRE a abrogat tariful care a fost majorat în iulie cu 15 la sută, apoi suspendat la începutul acestei toamne, pe un termen de 60 de zile, pentru a stabili dacă ajustările de preţ au fost justificate.

Atunci agenţia a recomandat Moldovagaz să supună unui audit extern corectitudinea calculării noilor tarife. Raportul de audit, executat de compania Ernst&Young, a fost examinat vinerea trecută în cadrul unor audieri publice organizate de ANRE. În urma verificărilor efectuate de către experţii internaţionali, operatorul a solicitat ca preţul gazului să fie majorat cu doi lei şi 30 de bani pentru un metru cub.

Sursa: jurnal.md

Cuvinte cheie:

gaz , preţ , majorare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
575 locuitori

Crihana este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sirota, Crihana și Cucuruzenii de Sus. Localitatea se află la distanța de 25 km de oraşul Orhei şi la 67 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 575 de oameni. Satul Crihana a fost menționat documentar în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.