12 noiembrie 2015, 14:15 Realitatea moldovenească views 4922
Activitatea secţiilor de arsuri s-ar împotmoli la primul incendiu de proporţii
12 noiembrie 2015, 14:15 Realitatea moldovenească views 4922

Activitatea secţiilor de arsuri s-ar împotmoli la primul incendiu de proporţii

Activitatea unicelor două secţii de arsuri din ţară s-ar împotmoli la primul incendiu de proporţii din cauza dotărilor insuficiente, a subfinanţării şi al numărului mic de paturi de care dispun.

„Activitatea noastră s-ar bloca şi dacă am avea pacienţi dintr-un taxi incendiat. Dacă, Doamne, fereşte!, se întâmplă un dezastru ca în România şi ne vin pacienţi, atunci tot spitalul este blocat", a declarat pentru MedNews, dr. Octavian Cirimpei, şeful secţiei de combustii din cadrul Spitalului Clinic de Traumatologie şi Ortopedie.

Numărul paturilor disponibile în cele doar două secţii de combustie din Moldova ajunge la 61. La nivel naţional dispunem de o singură secţie pentru adulţi, în cadrul Spitalului Clinic de Traumatologie şi Ortopedie, cu o capacitate de 31 de paturi şi o secţie de combustii pentru copii, a Institutului Mamei şi Copilului, cu o capacitate de 30 de paturi, informează mednews.md.

Unica secţie de combustii pentru adulţi are un singur aparat de anestezie, 25 de paturi în saloane comune pentru pacienţi cu arsuri medii şi doar şase paturi în saloane separate, de terapie intensivă, pentru cei cu arsuri grave. Deci, în cazul unui incident, doar 6 pacienţi cu arsuri grave din toată republica pot beneficia de îngrijiri intensive. Doar în acest spital avem pregătit un pat fluidizant, utilizat în cazul pacienţilor cu arsuri grave de peste 30% din suprafaţa totală a corpului.

„În cazul unui incendiu de proporţii noi blocăm tot Centrul de Traumatologie, fiind unica secţie pentru adulţi şi aceea prost dotată", spune şeful secţiei de combustii a Spitalului Clinic de Traumatologie şi Ortopedie.

În acelaşi timp, dr. Sergiu Manul, şeful interimar al singurei Secţii de combustii pentru copii, cea din cadrul Institutului Mamei şi Copilului, susţine că în cazul unor incendii de proporţii instituţia medicală este dotată minim pentru activitate: „Dispunem de strictul necesar pentru a acorda ajutorul specializat calificat, chiar dacă secţia este dotată cu aparatură performantă".

Din cauza dotărilor insuficiente şi subfinanţării acestor secţii, doar în acest an în Republica Moldova au decedat 20 de persoane care au fost victimele arsurilor. „O bună parte dintre ei ar fi fost salvaţi, dacă am fi avut condiţiile optime pentru a-i trata", este de părere dr. Octavian Cirimpei.

Pentru tratamentul unui pacient cu arsuri medii, din fondul de bază al sistemului de asigurare obligatorie de asistenţă medicală sunt transferaţi 10 mii de lei, iar pentru tratamentul arsurilor grave, 66 mii de lei. Pentru comparaţie, costurile de tratament pentru un pacient în ţările Uniunii Europene variază între 500 de mii de euro şi 1 milion de euro. Tratamentul unui pacient cu arsuri durează mai multe săptămâni şi poate depăşi chiar trei luni.

Sursa: jurnal.md

Cuvinte cheie:

incendiu , spital , medicina

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVII
Populația:
357 locuitori

Zahorna este un sat din cadrul comunei Dobruşa, raionul Șoldăneşti, cu o suprafaţă de circa 1.80 kilometri pătraţi și perimetrul de 7.82 km. Satul Zahorna este situat la o distanță de 26 km de orașul Șoldănești și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 357 de oameni. Satul Zahorna este menționat în documente la începutul secolului al XVII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.