27 octombrie 2015, 12:24 Realitatea moldovenească views 6331
O icoana datată din 1905 a fost ascunsă în trenul Chișinău-Moscova
27 octombrie 2015, 12:24 Realitatea moldovenească views 6331

O icoana datată din 1905 a fost ascunsă în trenul Chișinău-Moscova

În ultimele 24 ore, inspectorii din cadrul Biroului Vamal Briceni au contracarat două tentative de transportare ilicită a unui lot impunător de bunuri de larg consum şi a unei icoane.

În primul caz, pe pista de intrare în ţară, la Postul Vamal Otaci-Moghiliov-Podolsk, s-a prezentat pentru efectuarea controlului de rigoare un autoturism de model „Mercedes" înmatriculat în Republica Moldova, care se deplasa din Federația Rusă.

Conducătorul auto a declarat că nu transportă bunuri interzise sau necesare a fi declarate. Conform procedurii legale, colaboratorii vamali i-au oferit şoferului declaraţia vamală, pentru a indica mărfurile deţinute şi transportate. Conducătorul a trezit suspiciuni, care ulterior s-au adeverit în urma controlului desfăşurat.

În cadrul efectuării verificărilor minuţioase a fost depistată marfă nedeclarată organului vamal. Lotul de articole vestimentare, şi anume încălţăminte şi costume sportive, era dosit printre lucrurile personale. În cele din urmă, mărfurile transportate ilegal urmau a fi comercializate pe piețele de desfacere din țară, astfel obţinînd un profit impunător.

Al doilea caz a fost înregistrat la postul vamal Volcineț-Moghiliov-Podolsk (feroviar), în garnitura de tren Chișinău-Moscova, inspectorii vamali acționînd în baza analizei de risc, au depistat nedeclarată organului vamal o icoană. Icoana era ascunsă în tavanul vagonului.

Conform inscripției de pe ea, icoana datează din 25 martie 1905.

Analizînd circumstanţele cazului, s-a decis ca icoana să fie supusă expertizării în vederea stabilirii valorii culturale şi istorice a acesteia.

Mărfurile şi icoana au fost ridicate și transmise împreună cu materialele acumulate către Secția de contracarare a fraudelor vamale din cadrul Biroului Vamal. Făptaşii urmează să achite cîte o amendă al cărei cuantum echivalează cu 3 mii lei.

Sursa: www.customs.gov.md

Cuvinte cheie:

icoana , contrabanda , vama

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1861
Populația:
38 locuitori

Leordoaia este un sat din cadrul comunei Hîrceşti, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Ungheni și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 38 de oameni. Satul Leordoaia a fost menționat documentar în anul 1861.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.