30 septembrie 2015, 10:58 Realitatea moldovenească views 6061
Sindicate: În Moldova, salariul minim este cel mai mic din Europa
30 septembrie 2015, 10:58 Realitatea moldovenească views 6061

Sindicate: În Moldova, salariul minim este cel mai mic din Europa

Sindicatele consideră că actuala legislație a Moldovei și modificările care i-au fost aduse în ultima perioadă nu au contribuit la creşterea plății muncii, ba dimpotrivă, au redus capacitatea de cumpărare.

În Moldova sunt cele mai mici salarii minime din Europa, a declarat marți la o conferință de presă Petru Chiriac, vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

"Plata minimală a muncii este în medie pe țară de 1000 de lei. Asta constituie doar 57 la sută din minimul de consum și nu permite acoperirea tuturor cheltuielilor. Atunci când salariul este mare, crește și productivitatea muncii. Din asta au de câștigat și întreprinderea, și angajații", a spus Chiriac.

Potrivit lui, legislația în vigoare și modificările care i-au fost aduse în ultima perioadă nu au contribuit la creșterea plății muncii, ba dimpotrivă, au redus capacitatea de cumpărare.

"Cel mai mic salariu pentru populație nu trebuie să fie mai mic decât minimul de existență", consideră șeful sindicatului SINDICONS, Victor Talmaci.

Din martie până în iulie 2015, sindicatele au realizat un studiu privind piața plăţii muncii, care a confirmat necesitatea soluţionării urgente a problemelor din acest domeniu.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

sindicat , salarii , Moldova , Europa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1856
Populația:
292 locuitori

Măgureanca este un sat din cadrul comunei Scumpia, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Fălești și la 136 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 292 de locuitori. Satul Măgureanca a fost menționat documentar în anul 1856.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.