29 septembrie 2015, 12:24 Realitatea moldovenească views 8130
Sistemul de pensii din Moldova este cel mai ineficient şi vulnerabil din Europa
29 septembrie 2015, 12:24 Realitatea moldovenească views 8130

Sistemul de pensii din Moldova este cel mai ineficient şi vulnerabil din Europa

Actualul sistem de pensii din ţara noastră este cel mai ineficient şi vulnerabil din Europa, deoarece se bazează pe un mecanism învechit. Specialiştii spun că, în ultimii ani, raportul dintre pensionari şi angajaţi este de unul la unul.

Mai mult, dacă situaţia demografică nu se va schimba, în următorii ani, Moldova ar putea să nu mai aibă de unde să plătească pensii.

Potrivit recomandărilor Băncii Mondiale, reforma sistemului de pensii poate să se bazeze pe patru piloni.

Primul vizează pensia minimă obligatorie, plătită de stat. Al doilea reprezintă pensia pe care o plăteşte statul, plus contribuțiile beneficiarului. Cel de-al treilea pilon se referă la sistemul de pensii private, iar ultimul reprezintă pensii din scheme individuale de economisire.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

pensie , pensionarii , sistem , Europa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1586
Populația:
12667 locuitori

Sîngerei este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Sîngerei. Amplasat în nordul republicii, pe malul stâng al rîului Ciulucul-Mare, oraşul Sîngerei este situat la o distanţă de 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12667 locuitori. Prima menţiune documentară a localităţii Sîngerei datează din anul 1586.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.