23 septembrie 2015, 14:16 Realitatea moldovenească views 5310
Procuratura nu este mulţumită de gestionarea cazului furtului de la cele trei bănci
23 septembrie 2015, 14:16 Realitatea moldovenească views 5310

Procuratura nu este mulţumită de gestionarea cazului furtului de la cele trei bănci

Procuratura nu este mulţumită de modul în care se desfăşoară ancheta în cazul furtului de la cele trei bănci. O declaraţie în acest sens a fost făcută de procurorul general, Corneliu Gurin, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct" de la postul public de televiziune Moldova 1. El a mai declarat că procurorul DNA venit în Republica Moldova va examina cauzele şi va spune dacă Procuratura şi Centrul Naţional Anticorupţie au reacţionat prompt în situaţia creată, relatează Mesager.

Corneliu Gurin a mai menţionat că problemele la Banca de Economii (BEM) au început în anii '90, iar în instanţa de judecată sunt zece cauze penale care vizează persoane implicate în schemele frauduloase de la cele trei bănci cu probleme. Totodată, procurorul general recunoaşte că a fost nevoie de o evaluare externă, pentru ca anchetatorii să se convingă că merg pe pista corectă.

„Împreună cu directorul CNA am adresat o solicitare către delegaţia UE şi le mulţumesc pentru că au răspuns prompt. Avem astăzi un expert, o persoană, chiar dacă s-a încercat să se spună că nu se va găsi banii, ea nici nu are acest mandat, este o persoană cu experienţă de procuror CNA în România şi are menirea de a evalua ceea ce am făcut noi, de a spune ce mai trebuia de făcut, ori ce nu s-a făcut în situaţia noastră", a afirmat Corneliu Gurin.

De altă parte, ex-procurorul Pavel Midrigan susţine că instituţiile statului nu au reacţionat, deşi deţineau informaţia despre un eventual furt din sistemul bancar. „Nu este nicio necesitate pentru experţi străini. Specialiştii noştri în domeniul financiar şi bancar ştiu că este o schemă 2+2, poate un pic mai sofisticată. S-au luat bani de la BEM şi au transferat în dolari şi i-au aruncat peste hotare. Câtă trebuie aici experienţă şi ani de zile să se examineze?", a spus Pavel Midrigan.

Corneliu Gurin a mai declarat că s-a întâlnit cu liderii Platformei Civice Demnitate și Adevăr (DA) care îi cer demisia. Procurorul a menţionat că plecarea sa nu va soluţiona problemele din sistem.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Procuratura Generală , furt , banca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1483
Populația:
1211 locuitori

Peticeni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Satul Peticeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Călărași și la 62 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1211 oameni. Satul Peticeni a fost menționat documentar în anul 1483 cu denumirea Leucăuți.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.