20 iunie 2015, 11:20 Realitatea moldovenească views 6030
Cei mai mulți fermieri care au beneficiat de subvenţii sînt din Criuleni, Soroca și Hîncești
Foto: vk.com
20 iunie 2015, 11:20 Realitatea moldovenească views 6030

Cei mai mulți fermieri care au beneficiat de subvenţii sînt din Criuleni, Soroca și Hîncești

Guvernul a alocat, în anul trecut, 544 de milioane de lei pentru subvenționarea producătorilor agricoli, bani de care au beneficiat aproape 5 300 de fermieri din R. Moldova.

Cei mai mulți beneficiari au fost din raioanele Criuleni, Soroca și Hâncești, se arată în infograficul publicat de Budgetstories.md.

Analiza Budgetstories.md arată că, după distribuția fondului de subvenționare, raionul Criuleni este pe primul loc cu 36,4 milioane de lei acordați, urmat de Soroca unde au mers 32,5 milioane de lei și Hâncești – 27,1 milioane de lei. La coada clasamentului se află Basarabeasca – 4,2 milioane de lei, Nisporeni – 3,8 milioane de lei și Bălți – 0,5 milioane de lei.

Aceeași sursă susține că cele mai multe dosare subvenționate, 309 la număr, sunt din Cahul. Dacă în acest raion valoarea medie per subvenționare de 75,1 mii de lei, Ceadâr-Lunga se poate mândri cu cele mai mari sume subvenționate per dosar, cu o valoare medie de 261 de mii de lei.

Din cei aproape 5 300 de producători agricoli subvenționați în 2014, 32% sunt tineri fermieri, iar 17% – femei.

Totodată, peste 41% din subvenții au mers spre SRL-uri, 6,5% – spre SA, cooperative și entități cu alte forme de organizare, iar 51,4% din subvenții – spre gospodăriile țărănești.

În ceea ce privește domeniul de investiții a subvențiilor, cea mai mare parte a acestora a mers spre dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare – 26%, în timp ce 22% au fost destinate pentru producerea tehnicii și utilajului agricole, iar 13% – pentru înființarea plantațiilor multianuale. În plus, deși investițiile în sisteme anti-îngheț și anti-grindină sunt considerate a fi cele mai eficiente investiții în agricultură, doar 3% din subvenții au fost destinate pentru această măsură.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

guvern , Moldova , agricultura , fermieri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
85 locuitori

Pobeda este un sat din cadrul comunei Lenin din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Rîbnița și la 103 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2002, populaţia localității constituia 85 de oameni. Satul Pobeda a fost înființat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.