14 iunie 2015, 09:35 Realitatea moldovenească views 7188
În Moldova au loc alegeri locale generale
14 iunie 2015, 09:35 Realitatea moldovenească views 7188

În Moldova au loc alegeri locale generale

Duminică decisivă pentru Moldova. Întreaga ţară, din Capitală şi până în cele mai îndepărtate cătune, a început să fiarbă din primele clipe ale dimineţii.

Oamenii îşi aleg conducătorii care, cred ei, le vor schimba viaţa în bine în următorii patru ani.

Iar miile de candidaţi pentru funcţiile de primar şi consilier vor afla, foarte curând, ce valoare au în ochii alegătorilor.

Moldova îşi decide viitorul. Nu fi indiferent, fiecare vot contează.

Moldovenii sunt aşteptaţi la urne, între orele 07:00 şi 21:00 pentru a-şi alege puterea locală care să-i reprezinte în următorii patru ani. Pentru buna desfăşurarea a scrutinului, alegătorii vor trebui să respecte mai multe reguli.

Moldovenii vor alege astăzi aproximativ 900 de primari din întreaga ţară. La scrutinul local va fi aleasă conducerea a trei municipii, Chişinău, Bălţi şi Comrat, dar şi a 52 de oraşe şi a peste 840 de sate şi comune. Aleşii locali vor obţine mandate pe o perioadă de patru ani.

Totodată, la alegerile locale generale urmează să fie aleşi peste 10.600 de consilieri săteşti şi orăşeneşti, 1.120 de consilieri raionali şi 898 de primari.

Ca şi la scrutinul din 2011, cei mai mulţi concurenţi s-au înregistrat în municipiul Comrat, unde pentru funcţia de consilier luptă 78 de candidaţi. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt independenţi.

În municipiul Chişinău, în cursa electorală s-au înscris 17 candidaţi pentru fotoliul de edil al oraşului şi 37 de concurenţi pentru funcţia de consilier municipal.

În Bălţi lupta se dă între 11 candidaţi. Pentru a fi declarate valabile, la urnele de vot trebuie să se prezinte cel puţin 25 la sută dintre alegătorii din circumscripţie.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

alegeri , Moldova , primaria , 2015

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
222 locuitori

Răuţelul Nou este un sat din cadrul comunei Hiliuţi, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Fălești și la 134 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 222 de oameni. Satul Răuţelul Nou a fost înființat în anul 1964.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.