08 iunie 2015, 14:53 Realitatea moldovenească views 8102
Moldovenii reveniți din străinătate au posibilitatea de a valida învăţămîntul neformal
Foto: vk.com
08 iunie 2015, 14:53 Realitatea moldovenească views 8102

Moldovenii reveniți din străinătate au posibilitatea de a valida învăţămîntul neformal

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi Ministerul Educaţiei au elaborat cu sprijinul Fondului european de educaţie sistemul de validare naţională a învăţământului neformal. Despre aceasta a relatat corespondentului "Infotag" vicedirectorul Direcţiei dezvoltare a resurselor umane şi politici de ocupare a forţei de muncă din cadrul Ministerului Muncii, Ana Gherganova.

Potrivit spuselor sale, dacă, de exemplu, cetăţeanul a lucrat peste hotare ca frizer, atunci revenind în Moldova îşi va putea demonstra abilităţile şi calificarea, susţinând un examen de rigoare şi să obţină un certificat în baza cărui se va putea angaja.

"Ideea validării naţionale a învăţământului neformal a apărut în urma faptului că un număr mare de cetăţeni ai Moldovei, care au lucrat peste hotare, revin acasă şi nu se pot angaja în câmpul muncii, în pofida faptului că ştiu şi pot multe", a spus Gherganova.

Conform statisticii Ministerului, peste hotare muncesc peste 300 mii de cetăţeni ai Moldovei. În 2014 dintre cei ce au revenit în patrie, 1126 de oameni s-au înregistrat ca şomeri şi doar 30% au reuşit să se angajeze oficial.

Sursa: www.infotag.md

Cuvinte cheie:

învăţămînt , Codul Muncii , lege , migratie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1422-1432
Populația:
2055 locuitori

Hădărăuţi este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Hădărăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hădărăuţi este situat la o distanţă de 12 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2055 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Hădărăuți (la acea dată Hodoracinți) din ținutul Hotin, datează între anii 1422 și 1432.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.