18 mai 2015, 10:05 Realitatea moldovenească views 5777
Moldova va extinde exportul în Ungaria
Foto: tvc.ru
18 mai 2015, 10:05 Realitatea moldovenească views 5777

Moldova va extinde exportul în Ungaria

Republica Moldova și Ungaria vor spori volumul comerțului bilateral, inclusiv din contul majorării exportului moldovenesc pe piața maghiară, și vor promova noi investiții din Ungaria în țara noastră.

Aceste subiecte au fost discutate în cadrul întrevederii viceministrului Economiei Tudor Copaci cu însărcinatul din partea Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Gyala Budai, informează NOI.md. Potrivit Ministerului Economiei, principalele subiecte ale discuţiei au vizat atragerea investiţiilor, fortificarea relaţiilor economice bilaterale, dar şi majorarea schimburilor comerciale, în special a exporturilor moldoveneşti în Ungaria.

În cadrul discuţiilor Tudor Copaci a mulţumit pentru srijinul Ungariei în parcursul european al Republicii Moldova, susţinînd intensificarea schimburilor comerciale dintre cele două state. Potrivit viceministrului Economiei, piaţa Republicii Moldova este deschisă pentru companiile din Ungaria, însă trebuie de gîndit și la atragerea investiţiilor, astfel ca aceste companii să producă în Republica Moldova.

La rîndul său, Gyala Budai a remarcat importanţa consolidării parteneriatelor economice în domenii precum sănătate publică şi turism, care are fi printre domeniile prioritare de colaborare economică. În context, oficialul ungar a remarcat posibilitatea de atragere a investitorilor, dar şi a finanţărilor.

Volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Republica Ungaria, în anul 2014, a constituit 91,1 milioane de dolari SUA, cu 21,47% mai puțin decît în anul 2013. Volumul comerţului exterior al Moldovei cu Ungaria, în primul trimestru al anului curent a însumat 18,84 milioane de dolari sau cu 24,1% mai puțin, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Ungaria se situează pe locul 17 între partenerii comerciali ai Republicii Moldova.

Relaţiile dintre Moldova şi Ungaria sînt reglementate de 59 tratate bilaterale.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , Ungaria , comert , economie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
221 locuitori

Floriceni este un sat din cadrul comunei Căinarii Vechi, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Soroca și la 203 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 221 de oameni. Satul Floriceni a fost întemeiat în anul 1930.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.