03 aprilie 2015, 10:52 Realitatea moldovenească views 6923
R. Moldova şi Turcia vor stabili un Parteneriat Strategic
03 aprilie 2015, 10:52 Realitatea moldovenească views 6923

R. Moldova şi Turcia vor stabili un Parteneriat Strategic

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut astăzi, 2 aprilie 2015, o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Mevlüt Çavuşoğlu, care efectuează o vizită în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii, au convenit ca în timpul apropiat cele două ţări să semneze Declaraţia privind stabilirea unui Parteneriat Strategic, care va constitui o etapă nouă în dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

Oficialii au mai discutat despre cooperarea în domeniul energetic şi posibilităţile participării țării noastre la proiecte energetice regionale.

Ministrul Mevlüt Çavuşoğlu a dat asigurări că Acordul de Liber Schimb dintre ţara noastră şi Turcia va fi în curând ratificat de Parlamentul de la Ankara, ceea ce va contribui la dinamizarea relaţiilor economice.

O atenţie deosebită a fost acordată minorităţilor naţionale care locuiesc pe teritoriul R. Moldova, inclusiv a celei găgăuze, privind păstrarea valorilor şi tradiţiilor culturale şi lingvistice ale acestei etnii.

De asemenea, cei doi miniștri au salutat punerea în aplicare a regimului fără vize între cele două țări, fapt ce a impulsionat vizitele reciproce ale cetăţenilor statelor noastre şi a contribuit la consolidarea relaţiilor bilaterale pe diferite dimensiuni.

La finalul întrevederii, ministrul Natalia Gherman și omologul turc Mevlüt Çavuşoğlu au semnat Protocolul de cooperare între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Turcia privind termenii şi condiţiile generale pentru dezvoltare, care prevede acordarea asistenței tehnice țării noastre în domeniile economiei, comerțului, infrastructurii, tehnologiilor, dreptului, administrării publice, educației, culturii și ocrotirii sănătății.

Sursa: www.mfa.gov.md

Cuvinte cheie:

Moldova , Turcia , partener , MAEIE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVII
Populația:
3308 locuitori

Scumpia este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Scumpia, Hîrtop și Nicolaevca. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Fălești și la 140 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3308 oameni. Satul Scumpia a fost menționat documentar la începutul secolului al XVII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.