02 decembrie 2014, 12:16 Realitatea moldovenească views 6912
Sondaj: 16 % dintre moldoveni  îşi păstrează economiile în bănci
Foto: libertatea.ro
02 decembrie 2014, 12:16 Realitatea moldovenească views 6912

Sondaj: 16 % dintre moldoveni îşi păstrează economiile în bănci

Doar 16 la sută din respondenții unui studiu realizat de Asociația Națională de Marketing arată că îşi păstrează economiile în bănci, în timp ce 35 la sută spun că-şi ţin banii acasă, informează MOLDPRES.

„Nici în 2014 sectorul bancar nu a reușit să motiveze cetățenii Republicii Moldova să nu-și mai țină banii acasă. Incapacitatea băncilor de a spori încrederea din partea cetățenilor și a-i motiva să plaseze banii în bănci limitează capacitatea de creditare a instituțiilor financiar-bancare din țară", constată autorii sondajului. Cei mai mulţi din respondenţi, 46 la sută, au notat că nu reuşesc să economisească.

Banca Naţională a Moldovei constata recent că depozitele persoanelor fizice au crescut în nouă luni ale acestui an cu 8,2 la sută faţă de perioada similară a anului precedent, pînă la 33,9 miliarde de lei, ceea ce denotă „credibilitatea sectorului bancar din Republica Moldova".

Potrivit studiului, „de aproximativ patru ori a crescut ponderea celor care consideră creditele de consum drept fiind foarte accesibile. În creștere este și numărul celor care afirmă că creditele de consum sînt accesibile.

Date ale Băncii Naţionale a Moldovei arată că creditele de consum au devenit relativ mai ieftine în zece luni ale anului curent, rata dobînzii s-a redus de la 11,78 la sută în ianuarie la 10,58 la sută în octombrie. Valoarea împrumuturilor de consum a crescut în aceeaşi perioadă de la 155 milioane de lei în prima lună a anului la 234 milioane de lei în octombrie.

Chiar dacă creditele de consum sînt percepute a fi mai accesibile în 2014 decît în 2013, iar statisticile BNM denotă că se ieftinesc uşor, dobînda aplicată acestor credite de consum este percepută de respondenți drept fiind puțin mai mare decît în anul trecut.

Sondajul a fost realizat în perioada 1 noiembrie - 25 noiembrie, pe un eșantion de 1 157 de respondenți, la o marjă de eroare de 3%.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

sondaj , moldovenii , bani , statistica , banca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
919 locuitori

Ratuş este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sărătenii Noi, Zăicani, Zăicanii Noi, Ratuş și Mîndra. Localitatea se află la distanța de 13 km de oraşul Teleneşti şi la 79 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 919 oameni. Satul Ratuș a fost înființat în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.