01 decembrie 2014, 14:16 Realitatea moldovenească views 7056
Sondaj: 31 % dintre moldoveni fac economii
Foto: fedpress.ru
01 decembrie 2014, 14:16 Realitatea moldovenească views 7056

Sondaj: 31 % dintre moldoveni fac economii

Doar 31 la sută din respondenții unui studiu realizat de Asociația Națională de Marketing spun că reuşesc să facă economii, faţă de 27 la sută în anul trecut, informează MOLDPRES.

„Chiar dacă o parte din cetățeni pot să facă economii, acest lucru le reușește cu greu și cu mari sacrificii", constată cercetătorii. Astfel, 44 la sută din persoanele intervievate „nu reușesc în nici un mod să facă economii, iar cei care pot o fac din contul banilor alocați pentru odihnă și distracții, îmbrăcăminte și încălțăminte, produse alimentare și educație". Doar 13 la sută în acest an au făcut economii fără să reducă cheltuielile pentru produsele și serviciile enumerate mai sus. În anul trecut au economisit bani fără a reduce cheltuielile 7 la sută din respondenţi.

Posibilitatea de a economisi are o legătură directă cu nivelul veniturilor populației. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, salarial mediu lunar nominal brut pe economie a fost în luna septembrie de 4267,7 lei, în creştere cu 13,5 la sută faţă de perioada similară a anului precedent. Însă, deşi veniturile cresc, doar aproximativ 15 la sută din respondenţi apreciază acest salariu drept unul decent. Mai mult ca atît, 63 la sută din participanţii la sondaj consideră că pentru un trai decent venitul lunar ar trebui să fie mai mare de 6 000 de lei, iar 15 la sută chiar mai mare de 10.000 de lei.

Potrivit sondajului, 49 la sută din populația țării are ca sursă de venit salariul legal, 16 la sută obţin venituri din activități neoficiale, 12 la sută trăiesc din remitențele de peste hotare ale părinților și rudelor, 8 la sută din veniturile din afaceri, iar 5 la sută din salariul în plic.

Sondajul a fost realizat în perioada 1 noiembrie - 25 noiembrie, pe un eșantion de 1 157 de respondenți, cu o marjă de eroare de 3%.

Depozitele persoanelor fizice în băncile moldoveneşti au crescut în nouă luni 2014 cu 8,2 la sută, pînă la 33,9 miliarde de lei, potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , bani , sondaj

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1981
Populația:
276 locuitori

Iantarnoe este un sat din cadrul comunei Rașcov din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Camenca și la 148 km de Chișinău. Populaţia satului Iantarnoe alcătuia 276 de oameni în anul 2004. Satul Iantarnoe a fost înființat în anul 1981.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.