25 noiembrie 2014, 14:59 Realitatea moldovenească views 8450
Au crescut exporturile Moldovei spre UE
Foto: wineaustralia.com
25 noiembrie 2014, 14:59 Realitatea moldovenească views 8450

Au crescut exporturile Moldovei spre UE

Exporturile Republicii Moldova au crescut cu 11 la sută în septembrie și octombrie, spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut. Succesul se datorează aplicării provizorii a Acordului de Asociere cu UE, începînd cu 1 septembrie. Succese impresionante s-au înregistrat la exportul de vinuri, mere, prune și cereale.

O analiză a Expert-Grup arată că exportul strugurilor de masă, în septembrie și octombrie, a crescut de aproape șase ori, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Principalele piețe de desfacere sunt Romînia, Polonia și Suedia. A crescut și exportul de vinuri în Uniunea Europeană cu 26 la sută față de 2013. Țările în care vinul moldovenesc este bine cotat sunt Romînia, Cehia, Slovacia și Lituania. S-a majorat și volumul de mere exportat în UE, de aproape trei ori, dar și cel de prune - de peste opt ori. Totodată, exportul de cereale a crescut cu 77 la sută.

Experții economici au precizat că pentru a beneficia pe deplin de prevederile Acordului de Asociere, autoritățile de la Chișinău trebuie să implementeze reforma în justiție.

Acordul de Asociere cu UE a intrat în vigoare provizoriu pe 1 septembrie. Va fi aplicat în întregime după ratificarea acestuia de către toate ţările membre ale UE.

Sursa: www.jurnaltv.md

Cuvinte cheie:

export , Moldova , UE , statistica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1798
Populația:
285 locuitori

Luminiţa este un sat din cadrul comunei Valea-Trestieni, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Nisporeni și la 78 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 285 de oameni. Satul Luminița a fost menționat în anul 1798 cu denumirea Bîzdîga.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.