13 august 2014, 10:53 Realitatea moldovenească views 9905
AP: Embargoul rusesc lovește dur Republica Moldova
Foto: basarabia.md
13 august 2014, 10:53 Realitatea moldovenească views 9905

AP: Embargoul rusesc lovește dur Republica Moldova

Consecințele luptelor geopolitice lovesc dureros Republica Moldova. Asta în contextul care ea este una dintre cele mai sărace țări din Europa, unde salariul mediu lunar este de doar 300 dolari, iar 30 la sută din PIB provine din remitențele trimise acasă de 600 000 de moldoveni care lucrează în străinătate, scrie agenția de presă Associated Press citată de UNIMEDIA.

Problemele economice au ajuns în Republica Moldova într-un moment extrem de delicat din punct de vedere politic.

Republica Moldova are o regiune separatistă pro-rusă, Transnistria. Totodată, în țară vor avea loc alegeri în luna noiembrie care vor determina dacă Moldova rămîne pe cursul pro-occidental sau politicienii loiali Moscovei vor prelua puterea, mai scrie sursa.

„În cazul în care efectele economice ale embargoului vor fi resimțite în Republica Moldova, nu doar partidele pro-ruse vor folosi această situație în avantajul lor pentru a încerca să mențină Republica Moldova pe orbita Moscovei, dar, de asemenea, se va mări efectul deraierii sau întîrzierii aspirațiilor Republicii Moldova de a fi parte a Uniunii Europene", a declarat Director regional Eurasia al Institutului Republican Internaţional (IRI) din SUA, Stephen Nix.

"Fermierul Sergiu Calmîc privește cum rînd pe rînd, merele, roșiile și zemoasele, care urmau să fie importate în Rusia, se coc, cad la pămînt și încep să se strice. Fermierii din Moldova simt deja consecințele, iar unii au decis deja să nu mai culeagă o parte din fructe și legume în acest sezon", scrie sursa.

Associated Press menționează că venitul la fabricile de producere a sucului este de doar 0.04 de dolari per kilogram. Pentru ele, pierderile din acest an ar putea ajunge la 3,5 milioane lei sau 75 la sută din profitul său din 2013.

Potrivit lui Calmîc, lucrurile ar sta mai prost dacă fermierii nu și-ar diversifica producția și și-ar orienta exporturile de fructe și legume doar în Rusia. „În ultimii ani, alții din regiune au învățat deja această lecție, ca urmare a interdicțiilor anterioare din partea Rusiei în perioade de tensiune politică", conchide autorul articolului.

Sursa: unimedia.info

Cuvinte cheie:

Rusia , Moldova , PIB , embargo

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1637
Populația:
434 locuitori

Buteşti este un sat din cadrul comunei Camenca, raionul Glodeni. Localitatea se afla la distanţa de 10 km de orașul Glodeni şi la 178 km de oraşul Chișinău. onform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 434 de oameni. Satul Butești a fost menționat documentar în anul 1637.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.