06 august 2014, 12:12 Realitatea moldovenească views 8163
Experți: Economia moldovenească se reorientează spre piața UE
Foto: abcnews.md
06 august 2014, 12:12 Realitatea moldovenească views 8163

Experți: Economia moldovenească se reorientează spre piața UE

Economia moldovenească prezintă semne de reorientare tot mai pronunțată spre piața Uniunii Europene. Cel puțin la această concluzie au ajuns experții Centrului Analitic Independent Expert-Grup, în urma unui studiu, care se referă la prima jumătate a anului 2014.

Astfel, în primele cinci luni ale anului curent, volumul exporturilor spre UE a crescut cu 22,5%, în timp ce exporturile spre CSI s-au redus cu 18,8%, față de anul precedent. În acest sens, 53,8% din exporturile Republicii Moldova s-au orientat spre piața comunitară, iar 31,8% - spre CSI. Datele raportului arată că în perioada similară a anului 2013, volumul exporturilor în cele două direcții au fost aproape la egalitate – 44,8% spre UE și, respectiv, 39,9% spre CSI.

Potrivit experților, pierderile cauzate de reducerea cu 35% a exporturilor de băuturi alcoolice și nealcoolice, urmare a restricțiilor aplicate de Federația Rusă, sînt compensate de creșterile exporturilor altor produse. Astfel, în ianuarie-martie, exporturile de cereale şi preparate pe bază de cereale au crescut de 3,1 ori, iar cele de hrană destinată animalelor – de 6,7 ori.

Cu toate acestea, economiștii de la Expert-Grup atenționează că există riscuri de încetinire a creșterii economice în viitorul apropiat. Perspectivele de creștere pentru lunile următoare rămîn influențate de înrăutățirea condițiilor economice din CSI, tensionarea relațiilor economice cu Federația Rusă și conflictul din Ucraina.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

economie , UE , Moldova , CSI

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1490
Populația:
1602 locuitori

Musteaţa este un sat şi comună din raionul Făleşti. Musteaţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 10 km de orașul Fălești și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1602 oameni. Satul Musteaţa a fost menționat documentar în anul 1490.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.