18 iunie 2014, 11:15 Realitatea moldovenească views 7975
18 iunie 2014, 11:15 Realitatea moldovenească views 7975

Admiterea la universităţile din R.Moldova prevede reguli noi pentru candidaţi


 Foto: mpinteractiv.ro

Sesiunea de admitere la universităţi din acest an, prevede unele reguli noi pentru viitorii studenţi. Pentru prima dată va fi exclusă divizarea pe principiul lingvistic şi a locului de trai, astfel toti candidaţii vor avea acces în mod egal la numărul de locuri bugetare propus de instituţiile de învăţămînt superior.

Dacă anii precedenţi absolvenţii din mediul rural aveau la dispoziţie  65 la sută din locurile de studii la buget,  iar restul celor din oraşe, la sesiunea din acest an această regulă a fost exclusă. De asemenea, a fost anulată cota de 20 la sută din numărul total de locuri pentru elevii care au învăţat în altă limbă decît cea romînă.

Ministerul educaţiei a anunţat că şi în acest an a pregătit un număr de locuri bugetare pentru copiii orfani, precum şi persoanele cu grad sporit de invaliditate. Însă din această listă favorizată  au fost excluşi copiii din familiile social-vulnerabile  şi  cei cu părinţii invalizi.

Nadejda Velişco,  şef, direcţia învăţămînt superior, Ministerul Educaţiei: «La această categorie primele două poziţii copiii orfani şi copiii invalizi de gradul I şi II au prioritate. Restul locurilor la această poziţie se ocupă în ordinea descreşterii mediei de concurs».

Pentru a îmbunătăţi şi mai mult procesul de admitere la universităţi, Ministerul educaţiei pregăteşte pentru anul viitor un proiect, în care viitorii studenţi vor putea aplica online la specialitatea dorită.

Nadejda Velişco,  şef, direcţia Învăţămînt Superior, Ministerul Educaţiei: «Va fi un proiect foarte extins, în care  pentru anul viitor deja vom anunţa cum se aplică online documentele pentru admitere».

Pentru sesiunea de admitere 2014, costul studiilor în bază de contract va rămîne acelaşi. Absolvenţii vor avea la alegere 32 de instituţii de învăţămînt superior din ţară. 

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

educatie , studii , admitere , universitatea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1978
Populația:
1525 locuitori

Bugeac este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Bugeac este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de municipiul Comrat și la 97 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 1525 de oameni. Satul Bugeac a fost înființat în anul 1978.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.