25 aprilie 2014, 11:34 Realitatea moldovenească views 12597
Moldovenii consideră că nu vor călători mai des, odată cu anularea vizelor pentru UE
Foto: trm.md
25 aprilie 2014, 11:34 Realitatea moldovenească views 12597

Moldovenii consideră că nu vor călători mai des, odată cu anularea vizelor pentru UE

Societatea moldovenească s-a împărţit în două segmente identice ca pondere în aprecierea importanţei procesului de abolire a vizelor pentru spaţiul european. Jumătate din populaţia Republicii Moldova (50%) apreciază drept foarte importantă sau importantă anularea regimului de vize cu Uniunea Europeană (UE), în timp ce la polul opus se situează cei care consideră acest lucru drept puţin important (33%) şi deloc important (17%). Datele se conţin în Barometrul de Opinie Publică (BOP), prezentate joi, 24 aprilie, de către Institutul de Politici Publice.

Potrivit BOP, 28% dintre respondenți sunt de părere că anularea regimului de vize va facilita călătoriile peste hotare, iar 54% cred că nu vor călători, fie din lipsa unei necesități, fie din lipsă de bani.

În același timp, 14% dintre respondenți au răspuns că vor călători mai des în UE, 26% spun că probabil vor călători, iar 42% afirmă că deplasările în străinătate nu vor fi mai frecvente.

Mai mult de jumătate dintre moldoveni (61%) spun că ar călători în scop de turism, 42% spun că scopul lor ar fi vizitarea rudelor. Totodată, 41% dintre cei chestionați spun că ar pleca în străinătate în căutarea unui loc de muncă, iar 11% sunt pregătiți pentru vizite de afaceri.

Potrivit BOP, 35% dintre respondenți consideră că anularea vizelor pentru UE este meritul guvernării actuale, iar 49% cred că anularea vizelor a fost posibilă datorită conjuncturii externe. În același timp, 15% din cei care au participat la sondaj nu au știut ce să răspundă.

Barometrul de Opinie Publică a fost realizat între 28 martie şi 13 aprilie, pe un eşantion de 1115 persoane, cu o eroare de 3%.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

viza , Liberalizare , moldovenii , calatorie , UE , studiu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
80 locuitori

Negurenii Noi este un sat din cadrul comunei Agronomovca, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Ungheni și la 104 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 80 de oameni. Satul Negurenii Noi a fost menționat documentar în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.