18 martie 2014, 09:55 Realitatea moldovenească views 7518
R. Moldova va participa la cel mai mare proiect ştiinţific din lume „Orizont 2020”
Foto: newsmoldova.md
18 martie 2014, 09:55 Realitatea moldovenească views 7518

R. Moldova va participa la cel mai mare proiect ştiinţific din lume „Orizont 2020”

Programul Cadru pentru Cercetare şi Inovare al Uniunii Europene „Orizont – 2020”, care dispune de 80 miliarde de euro, a fost lansat astăzi la Academia de Ştiinţe a Moldovei, transmite MOLDPRES.

Preşedintele Comitetului Naţional de asociere la Programul Cadru „Orizont – 2020”, academicianul Gheorghe Duca a exprimat mulţumiri Comisiei Europene, în special Directoratului General de Cercetare şi Inovare, care a susţinut iniţiativa de a organiza acest dialog la Chişinău, încurajînd în acest fel Parteneriatul Estic.

„R. Moldova a fost prima ţară din Parteneriatul Estic, care a deţinut statutul de asociat la programul precedent, Programul Cadru7 (PC7). Un statut similar ni-l propunem şi pentru „Orizont 2020”. Constat cu satisfacţie caracterul avansat al negocierilor, care sînt susţinute de echipa Domnului Director General al Directoratului Comisiei Europene pentru Cercetare şi Inovare, Robert-Jan Smits. Prin asociere la acest Program dorim să consolidăm integrarea comunităţii ştiinţifice în spaţiul european de cercetare şi, într-un final, să contribuim la integrarea Republicii Moldova în UE”, a declarat Gheorghe Duca.

Potrivit lui, în cadrul programului precedent, R. Moldova a demonstrat o dinamică pozitivă de participare. Cercetătorii au cîştigat 53 de proiecte, contribuţia financiară a UE pentru participanţii din ţara noastră fiind de 70 milioane lei.

La rîndul său, Robert-Jan Smits a afirmat că „Orizont-2020” este cel mai mare proiect ştiinţific din întreaga lume care va acoperi perioada anilor 2014-2020 şi are un buget de 80 miliarde de euro.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele interimar al AŞM Ion Tighineanu a declarat că „participarea la Programul „Orizont 2020” va permite R. Moldova să-şi promoveze excelenţa şi inovarea şi va duce la crearea de noi locuri de muncă. Acest program va contribui la pregătirea calificată a cadrelor, iar mulţi cercetători, implicaţi în diverse proiecte de peste hotare, vor reveni acasă”, a conchis preşedintele interimar al AŞM.

La evenimentul de lansare a programului „Orizont 2020” au participat peste 30 de reprezentanţi ai comunităţilor ştiinţifice şi educaţionale din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina şi peste 150 din Republica Moldova.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

proiect , Moldova , stiinta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1734
Populația:
1084 locuitori

Hruşca este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frunzăuca și Hruşca. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Camenca și la 177 km de Chișinău. Populaţia satului Hruşca alcătuia 1084 de oameni în anul 2011. Satul Hrușca a fost atestat documentar în anul 1734.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.