25 februarie 2014, 10:27 Realitatea moldovenească views 7442
Aproape 70% din transferurile din străinătate au provenit din Rusia, în 2013
Foto: trm.md
25 februarie 2014, 10:27 Realitatea moldovenească views 7442

Aproape 70% din transferurile din străinătate au provenit din Rusia, în 2013

Şapte din 10 dolari SUA, intraţi în Republica Moldova pe canalul transferurilor prin bănci în favoarea persoanelor fizice, au provenit, în 2013, din Federaţia Rusă, informează Moldpres.

Potrivit Băncii Naţionale a Moldovei, ponderea transferurilor de mijloace băneşti din Rusia s-a ridicat, în anul trecut, la 68 la sută din totalul remitenţelor de 1 miliard 608.98 milioane de dolari SUA.

Transferurile moldovenilor care muncesc în Federaţia Rusă au crescut ca pondere, în 2013, cu 2,4 puncte procentuale. Ei transferă acasă bani cîștigați în această ţară atît în euro sau dolari, cît şi în ruble, cota căreia a crescut considerabil în ultimul trimestru al anului 2013, ajungînd la 37,2%.

Datele BNM mai relevă că 9,3 la sută din transferuri au fost efectuate din Italia, 6,3 la sută - din Israel, 4,8 la sută - din SUA şi 1,3 la sută - din Franţa. Banca Centrală menţionează, de asemenea, că transferurile din aceste cinci ţări reprezintă 89,7 la sută din total.

În anul 2013, volumul total al transferurilor bancare de mijloace băneşti din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 1,608.98 milioane de dolari SUA, cu 7,7 la sută mai mult comparativ cu anul 2012. Circa 89 la sută din transferuri au fost efectuate prin sisteme de transfer internaţional de bani fără deschiderea conturilor bancare, iar restul – prin virament în conturi.

Banca Naţională a Moldovei atrage atenţia asupra faptului că transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din transferurile cetăţenilor Republicii Moldova ce lucrează peste hotare, ci includ şi astfel de transferuri unilaterale, precum: pensii, indemnizaţii, moşteniri, cadouri, diverse contribuţii primite de persoane fizice de peste hotare. Statisticile nu includ transferurile efectuate prin intermediul băncilor din raioanele din partea stîngă a Nistrului, ceea ce face dificilă compararea statisticii BNM cu statistica altor ţări.

Peste 700 de mii de moldoveni lucrează în străinătate, temporar sau permanent, arată date ale Băncii Mondiale, informaţii confirmate și de experţii locali. Potrivit Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în Rusia, actualmente sunt angajaţi cu contract oficial de muncă în jur de 50 de mii de moldoveni, în timp ce alţi 49 de mii activează în bază de patentă.

Serviciul Federal de Migraţie de la Moscova a anunţat, recent, că aproximativ 21,5 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova au primit interdicţie de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse, iar alţi 288 de mii au fost incluşi în grupul de risc. Ei riscă să primească interdicţia de intrare în Rusia pe un termen de trei ani, după ce Moscova a înăsprit regulile de şedere în Rusia, pentru a limita migraţia ilegală şi munca la negru.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

bani , Rusia , Moldova , munca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
79 locuitori

Pobeda este un sat din cadrul comunei Colosova din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Grigoriopol și la 76 km de Chișinău. Populaţia satului Pobeda alcătuia 79 oameni în anul 2000. atul Pobeda a fost înființat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.