Mergi spre compartimentul: Copiilor
01 martie 2015, 12:32 Copiilor views 3904
Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF 2015” și-a desemnat cîștigătorii
Foto: edu.md
01 martie 2015, 12:32 Copiilor views 3904

Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF 2015” și-a desemnat cîștigătorii

Vineri a avut loc festivitatea de premiere a cîștigătorilor Concursului Național de Știință și Inginerie „Mold SEF 2015".

Deținătorii locului I sînt Calancea Laurențiu și Vizitiv Gleb, clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Orizont", Durlești, Nichiforov Emilia și Moiseenco Nikita, clasa a XI X-a, Liceul Teoretic „N.M Spătaru", și Marusic Diana și Savva Dmitrii, clasele a XI-a și a XII-a, Liceul Teoretic „I. Creangă" și Liceul Teoretic „Orizont".

Două proiecte cîștigătoare vor reprezenta țara noastră în luna mai 2015 la competiția internațională Intel ISEF, care va avea loc în Pittsburgh, Statele Unite ale Americii (unul elaborat de Calancea Laurențiu și Vizitiv Gleb și celălalt – de Marusic Diana și Savva Dmitrii). Republica Moldova va participa pentru a treia oară la cea mai mare competiție școlară de proiecte științifice din lume.

Calancea Laurențiu și Vizitiv Gleb ne propun tehnologia „Ferestrele viitorului", ce ar putea fi aplicată pentru crearea unor ferestre eficiente care ar micșora semnificativ consumul de energie și resursele financiare alocate în acest scop.

Marusic Diana și Savva Dmitrii au proiectat un sistem eficient de recunoaștere a gesturilor, avînd în vedere că actualele sisteme sînt costisitoare și necesită instruire specială pentru utilizatori. Utilizarea sistemului, potrivit autorilor proiectului, va aduce beneficii în mai multe domenii, cum ar fi medicina, educația, modelarea în 3D și ar putea ajuta persoanele cu nevoi speciale.

Alte 6 proiecte prezentate de 8 participanți s-au clasat pe locul II, locul III a fost oferit pentru 9 proiecte elaborate de 10 participanți, iar de mențiune s-au învrednicit 16 participanți care au pregătit, în mod individual sau în grupuri a cîte doi, un număr de 12 proiecte.

Astfel, în total, 30 de proiecte au fost premiate cu diplome și premii bănești din partea Ministerului Educației, companiei Intel, Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC, Agenției de Stat pentru Protecție Intelectuală şi companiei Microsoft.

De asemenea, Agenția de Stat pentru Protecție Intelectuală a oferit premii pentru toţi participanții, chiar şi pentru cei care nu au reuşit de această dată să obţină un loc premiant, precum şi pentru toţi coordonatorii de proiecte.

Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF 2015" s-a desfășurat în perioada 25-27 februarie. Concursul a fost organizat la inițiativa Ministerului Educației, în colaborare cu reprezentanța companiei Intel din Kiev, Ucraina, și Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC.

La competiție s-au înscris tineri care au realizat în ultimul an proiecte în domeniile științe, tehnologii informaționale și științe aplicate, la concurs fiind depuse, în total, 48 de proiecte. În anul curent la „Mold SEF" au participat 64 de elevi din municipiile Chișinău și Bălți și din raioanele Ungheni, Căușeni, Soroca, Orhei. Majoritatea participanților la competiție au depus proiecte individuale, în același timp, 16 lucrări au fost elaborate de grupuri a cîte doi autori. Din numărul total de dosare, 21 se referă la domeniul științe, 15 – la domeniul științe aplicate, iar 12 vizează tehnologiile informaționale.

Competiția internațională Intel ISEF este cel mai mare concurs școlar de știință și inginerie, cu o istorie de peste o jumătate de secol, la care participă mai mult de 1,500 de elevi din peste 70 de țări și are un fond de premii și burse de peste 3 milioane de dolari.

Sursa: edu.md

Cuvinte cheie:

stiinta , concurs , copii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1645
Populația:
1953 locuitori

Stolniceni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Stolniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Hîncești și la 54 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1953 de oameni. Satul Stolniceni a fost menționat documentar în anul 1645.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.