Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 iunie 2013, 15:17 Diaspora moldovenească views 8816
24 iunie 2013, 15:17 Diaspora moldovenească views 8816

Se desfăşoară o campanie de informare a migranţilor moldoveni


Foto: trm.md

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a lansat campania de comunicare despre prevederile Acordurilor internaţionale de securitate socială la care Republica Moldova este parte, informează trm.md.

În cadrul campaniei, au fost elaborate spoturi video și audio, adresate persoanelor detașate și familiilor acestora, precum și lucrătorilor migranți. Cei din urmă sînt informați despre stabilirea dreptului la pensie.

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga, spune că, pînă în prezent, Republica Moldova a negociat și semnat acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale cu 8 state: Bulgaria, Portugalia, Romînia, Marele Ducat de Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia și Belgia. 

Totodată, Chișinăul este în proces de negociere a acordurilor bilaterale în domeniul securităţii sociale cu Polonia, Ungaria, Lituania şi Letonia.

Scopul semnării acestor documente este asigurarea protecţiei sociale pentru lucrătorii migranţi originari din Republica Moldova care desfăşoară o activitate de muncă legală pe teritoriul unui stat membru al UE.

Unul dintre principiile de bază ale acordurilor în domeniul securităţii sociale este egalitatea de tratament. Asta înseamnă, spune Valentina Buliga, că persoanele asigurate în Republica Moldova, în cazul desfăşurării unei activităţi pe teritoriul unui stat contractant, au aceleaşi drepturi şi obligaţii de asigurări sociale ca şi cetăţenii statului respectiv.

Beneficiarii Acordurilor în domeniul securităţii sociale sînt persoanele care sînt sau au fost asigurate în conformitate cu legislaţia ambelor sau a unuia dintre statele parte la acord și membrii de familie ale persoanelor sus-menţionate (în cazul acordării pensiei de urmaş).

Campania de informare a MMPSF se va desfășura pînă pe 20 decembrie curent, se spune într-un comunicat de presă.

Cuvinte cheie:

migratie , moldovenii , informatia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
482 locuitori

Novocotovsc este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Sloibozia și la 106 km de Chișinău. Populaţia satului Novocotovsc alcătuia 482 de oameni în anul 2004. Satul Novocotovsc a fost înființat în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.