Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
22 martie 2013, 15:50 Diaspora moldovenească views 13137
22 martie 2013, 15:50 Diaspora moldovenească views 13137

Efectul nebănuit al crizei din Cipru: oamenii vor să iasă din zona euro şi să se apropie de Rusia

Criza din Cipru a dus la exacerbarea sentimentelor anti-euro în acest stat, pînă în punctul în care doi din trei ciprioţi ar prefera în momentul de faţă ca ţara lor să părăsească zona euro şi să îşi consolideze, în schimb, relaţiile cu Rusia, potrivit unui sondaj citat de agenţia EFE şi preluat de Agerpres.

Sondajul vine la scurt timp după solicitarea troicii (Uniunea Europeană-Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) de a impozita depozitele din băncile din Cipru drept condiţie la un împrumut acordat acestui stat. Anunţul despre această propunere a cauzat panică în rîndul populaţiei şi a obligat băncile să îşi suspende activitatea.

În cele din urmă, propunerea a fost respinsă de Parlament, un vot pe care îl aprobă 91% dintre persoanele intervievate în sondajul citat de EFE.

În plus, peste 67% dintre respondenţi au răspuns afirmativ cînd au fost întrebaţi dacă ţara lor ar trebui să părăsească zona euro şi să se concentreze asupra apropierii de Rusia.

De altfel, decizia parlamentului cipriot de a respinge condiţia troicii a stîrnit îngrijorare şi în rîndul oficialilor din zona euro, care vorbesc tot mai mult despre un posibil colaps al economiei statului sud-european.

Agenţia de presă a avut acces la notiţele care detaliază conţinutul unei teleconferinţe avute miercuri de grupul de lucru al zonei euro (miniştri de finanţe şi şefi de trezorerii), care au descris situaţia din Cipru drept prea dominată de emoţii pentru a se putea lua decizii raţionale. Mai mult, oficialii zonei euro au făcut referire la nevoia unor "discuţii deschise privind ieşirea Ciprului din zona euro", mai scrie Reuters.

Cuvinte cheie:

diaspora , criza , economie , Cipru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1586
Populația:
12667 locuitori

Sîngerei este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Sîngerei. Amplasat în nordul republicii, pe malul stâng al rîului Ciulucul-Mare, oraşul Sîngerei este situat la o distanţă de 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12667 locuitori. Prima menţiune documentară a localităţii Sîngerei datează din anul 1586.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.