Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
11 mai 2015, 16:16 Diaspora moldovenească views 22259
11 mai 2015, 16:16 Diaspora moldovenească views 22259

Experții internaționali constată că în România se vorbește și în limba moldovenească


Foto: ro.wikipedia.org 

Studiul efectuat de experții Băncii Mondiale susţine că are la bază informaţii colectate în urma unor chestionare aplicate în România, în limbile română şi moldovenească.

Banca  Mondială a făcut public studiul "Measuring Financial Inclusion. The Global Findex Database", care conține informații colectate de Gallup, Inc., prin intermediul partenerilor locali. Chestionarul a fost tradus în 142 de limbi, pentru a se asigura reprezentarea naţională în 148 de ţări.

Contactat de reprezentanții presei, Daniel Kozak, însărcinatul cu afaceri externe al biroului Băncii Mondiale în România, a făcut trimitere la autorii studiului: "La pagina II din lucrarea indicată de dumneavoastră se precizează: "Descoperirile, interpretările şi concluziile exprimate în această lucrare le aparţin exclusiv autorilor. Ele nu reprezintă în mod necesar poziţia Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, a Băncii Mondiale ori a organizaţiilor afiliate".

La rîndul sau Leora Klapper, economist-şef al Băncii Mondiale şi unul dintre cei doi autori ai studiului "Measuring Financial Inclusion. The Global Findex Database", a declarat pentru presa că  denumirea limbilor vorbite în  România nu este responsabilitatea semnatarilor lucrării.

În concluzie, din declarațiile făcute de oficialii Băncii Mondiale, reiese că o parte dintre locuitorii României, participanți la chestionare își numesc limba pe care o vorbesc limba romană, iar cealaltă parte – Limba MOLDOVENEASCĂ.

 

Cuvinte cheie:

limba , Romania , Moldova , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
2133 locuitori

Pohrebeni este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Şercani, Izvoare și Pohrebeni. Localitatea se află la distanța de 43 km de orașul Orhei și la 86 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2133 de oameni. Satul Pohrebeni a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.