Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 iunie 2016, 11:15 Diaspora moldovenească views 6270
«Dor»… ce cuvînt simplu, și ce sentiment apăsător
24 iunie 2016, 11:15 Diaspora moldovenească views 6270

«Dor»… ce cuvînt simplu, și ce sentiment apăsător

O sută de copii din diasporă, dar și din Republica Moldova vor participa la programul DOR 2016, din 191 înregistrați. Cei din diasporă sunt stabiliți cu traiul în 14 țări: Italia, Portugalia, Spania, Grecia, România, Ucraina, Irlanda, Marea Britanie, Austria, Elveția, Franța, Cehia, Belgia, Federația Rusă.

Dosarele depuse de copiii și adolescenții din Republica Moldova au fost colectate de partenerul BRD – NEXUS Moldova – prin centrele regionale NEXUS din Chișinău, Cahul, Ungheni și Edineț, în urma unui concurs național de creație. Doritorii de a participa la concurs trebuiau să reprezinte conceptul de dor printr-o formă artistică aleasă de ei la discreție. La concurs au fost depuse 89 de lucrări.

Andrei Palii, din orașul Fălești a hotărît să exprime conceptul de dor prin cuvinte: "Dorul este un mers pe sîrmă. Unii ajung bine la capătul celălalt al ei, alţii cad şi, data viitoare cî nd vor mai iubi, îşi vor pune plasă de siguranţă, să nu mai doară aşa tare cînd se prăbuşesc...Dor ... ce cuvînt simplu, și ce sentiment apăsător", scrie el în eseul expediat pentru concurs.

Programul DOR – Diaspora * Origini * Reveniri, organizat în perioada 20-28 august 2016. Aceștia vor avea activități creative, sportive, artistice, lingvistice, de cunoaștere a istoriei și culturii, vizite culturale și întî lniri cu diverse personalități din țară. Programul DOR se desfășoară al patrulea an consecutiv sub patronajul Prim-ministrului Republicii Moldova.

DOR este o inițiativă a Guvernului Republicii Moldova și constă în organizarea anuală, în luna august, a unui program de vară pentru copiii cetățenilor din Republica Moldova aflați peste hotare. Programul are scopul de a consolida legăturile emoționale, culturale și de identitate ale copiilor – generația a doua de emigranți – cu țara lor de baștină, Republica Moldova. Prima ediția a DOR a avut loc în 2013.

 

Cuvinte cheie:

diaspora , copii , program

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1671
Populația:
1559 locuitori

Berlinţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Berlinţi şi Caracuşenii Noi. Satul Berlinţi este situat la o distanţă de 14 km de oraşul Briceni, la 12 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 240 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1559 de oameni. Prima atestare documentară a satului Berlinţi datează din septembrie 1671. La acea  dată satul se numea Bîrlinţi şi era în componenţa ţinutului Hotin.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.