Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
17 aprilie 2015, 11:24 Diaspora moldovenească views 14044
Tradiţiile pascale, păstrate de către moldovenii din Marea Britanie
17 aprilie 2015, 11:24 Diaspora moldovenească views 14044

Tradiţiile pascale, păstrate de către moldovenii din Marea Britanie

Lumina sărbătorilor pascale a inundat cu speranţă şi încredere în ziua de mîine inimile concetăţenilor noştri din Marea Britanie. Cetăţenii Republicii Moldova stabiliţi cu traiul în Marea Britanie au povestit, în cadrul emisiunii „Scrisori pentru acasă" de la Radio Moldova, cum au sărbătorit Paştele departe de baştină.

„Și aici, peste hotare, ca și acasă, sărbătorim Paștele după tradiția strămoșească. Mergem la biserică, iar după slujbă sfințim pasca ca mai apoi să ne adunăm toți cei apropiați la o masă: familia, prietenii, cumetrii", a povestit Alexandra Prescură, preoteasă stabilită în capitala Angliei.

Fiind la mii de kilometri depărtare, moldovenii din Marea Britanie încearcă să păstreze tradițiile. „Venim împreună la sfînta biserică, anul trecut au fost 500 de persoane, anul acesta poate au fost mai mulți. Mă bucur să văd duminică de duminică fețe noi, pe care nu le-am văzut în trecut. Astfel, fiind departe de casă, de părinți, generația tînără încearcă să le insufle și copiilor tradițiile noastre", a remarcat Alexandra Prescură.

Vorbind despre specificul sărbătorii Paștelui peste hotare, Alexandra Prescură a menționat că în țara sa de reședință nu se fac mesele copioase. „Mesele doldora nu se mai fac aici, se consideră că se face risipă de mîncare, ceea ce e păcat. Dar nelipsite sînt totuși de la masa de sărbătoare pasca, ouăle și mielul și bucatele tradiționale".

Totodată, Alexandra Prescură a povestit și despre copiii moldovenilor stabiliți în Anglia, spunînd că ei vorbesc mai greu limba maternă. „Ca să nu uite copiii noștri limba romînă, împreună cu biserica, am hotărît să facem niște ore de religie pe care le predau eu. În timpul acestor ore vorbim doar în limba romînă pentru ca tinerii să poată comunica cu buneii și rudele din Moldova, încercăm astfel să le transmitem tradițiile, să îi învățăm ce înseamnă biserică, cum se face corect sfînta cruce, să îi învățăm cîteva rugăciuni, să fie buni creștini", a împărtășit protagonista.

„Oricît de departe am fi nu uităm niciodată de cei dragi de acasă și le urăm la toți un Paște fericit și le spunem: Hristos a Înviat! Să nu uite că noi, cei de peste hotare îi iubim și să de-a Dumnezeu să ne vedem cît mai des. Să nu uităm și de oamenii mai triști ca noi și să le ajutăm cu ce putem", e îndemnul preotesei din Franța.

Reamintim că proiectul moldovenii.md îndeamnă cetățenii originari din Moldova care se află în diferite țări ale lumii, precum și cei aflați sau reveniți în R. Moldova să povestească despre tradițiile de Paște moldovenești.

Asteptăm de la Dumneavoastră rețete de pregătire a pîinei Pascale, tehnologii de vopsire ornamentală a ouălor, tradiții de aranjare a mesei de Paște, felicitări de Paște și multe alte tradiții, transmise de la părinți, moși și strămoși.

De asemenea, asteptăm povestiri despre tradiții speciale, care s-au păstrat in familia Dv-stră.

Materiale pot fi transmise la următoarea adresă electronică: marketing@moldovenii.md

Ulterior recepționării, acestea vor fi selectate și publicate la compartimentele Cultura - Sărbători religioase, precum și Bucătăria a proiectului moldovenii.md.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Marea Britanie , tradiții , Paste , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
2089 locuitori

Oniţcani este un sat şi comună din raionul Criuleni. Oniţcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Criuleni și la 12 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2089 de oameni. Satul Oniţcani a fost menționat documentar în anul 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.