Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
04 aprilie 2014, 11:53 Diaspora moldovenească views 13048
Studiu: Cîți moldoveni muncesc în Italia
Foto: trm.md
04 aprilie 2014, 11:53 Diaspora moldovenească views 13048

Studiu: Cîți moldoveni muncesc în Italia

În Italia, 10,5% dintre lucrători sunt străini şi numără 2.300.000. Pe primul loc dintre străinii care muncesc sunt românii (peste 600.000), urmaţi de albanezi (293.000), marocani (153.000), ucraineni (144.000), filipinezi (142.000) şi moldoveni (95.000). Datele se conţin în studiul "Criză economică şi muncă. Străini vs italieni" publicat recent de Fundaţia italiană Leone Moressa.

Lucrarea explică cum a influențat criza ocuparea străinilor din Italia, informează gazetaromaneasca.com. "Din datele 2007-2013 privind ocupaţia, ar părea că cel mai mult o resimt italienii, avînd în vedere că numărul lucrătorilor italieni s-a diminuat cu 7%, în timp ce cel al lucrătorilor străini a crescut cu 60%. Însă în realitate cifrele absolute sunt înşelătoare. Cu alte cuvinte, numărul absolut al ocupaţiilor străinilor a crescut doar pentru că a crescut numărul de străini din Italia".

Datele certifică faptul că angajaţii străini se concentrează în trei sectoare specifice: 29% în servicii adresate persoanei, precum curăţenie, baby-sitting, îngrijire, spălătorii, coafură şi cosmetică, 18% în industrie şi 14% în construcţii.

Asistenţa domestică este munca cea mai întîlnită: o efectuează 15,4% dintre străini, cărora nu li se cere nici o calificare profesională particulară. Specializarea străinilor este în schimb solicitată în cadrul anumitor servicii personale - 11,4%, de exemplu la asistenţa bătrînilor cu afecţiuni grave, în construcţii - 8,2.

Potrivit datelor, un efect al crizei pieței muncii pentru străini este și creșterea numărul angajaţilor străini în servicii turistice, în magazine şi activităţi agricole, numărul vînzătorilor, lucrătorilor din restaurante, sudorilor, tinichigiilor şi meşterilor angajaţi la finisarea construcţiilor rămîne stabil.

O concluzie a analizei demonstrează că în general, în rîndul străinilor se diminuează profesiile cele mai înalte, micii întreprinzători, meşterii şi muncitorii specializaţi, în timp ce se amplifică muncile necalificate.

Cercetătorii de la Fundaţia Moressa explică că această criză este simţită mai puţin de naţionalităţile care lucrează în servicii adresate familiei şi mai mult de cele legate de industrie şi construcţii. Mai puţin suferă filipinezii, cu 76,7% dintre lucrători angajaţi în domeniul îngrijirii persoanei şi curăţeniei, ucrainenii (peste 70%), şi moldovenii (peste 50%).

Salariile medii ale străinilor sunt mai mici cu 344 de euro faţă de cele ale italienilor (958 de euro faţă de 1 302 de euro).

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

diaspora , moldovenii , Italia , munca , studiu , statistica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
253 locuitori

Tăura Nouă este un sat din cadrul comunei Tăura Veche, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Sîngerei și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 253 de oameni. Satul Tăura Nouă a fost întemeiat în anul 1912.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.