Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
20 septembrie 2013, 15:12 Natura şi turismul views 10286
20 septembrie 2013, 15:12 Natura şi turismul views 10286

În premieră în R. Moldova a fost deschisă o expoziţie de minerale sub formă de flori


Foto: moldpres.md

Pentru prima dată în R. Moldova a fost inaugurată o expoziţie de minerale scumpe, sub formă de flori. Aceste nestemate s-au format pe parcursul a 7 mln de ani, în zona vulcanică din regiunea Baia Mare, România, iar unele dintre ele costă cît un automobil. Expoziţia este deschisă publicului la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, comunică MOLDPRES.

Elisabeta Fodor, şefă de serviciu la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare a specificat jurnaliştilor că la Chişinău au fost aduse 120 de piese din colecţia de peste 17 mii de minerale, pe care le găzduieşte Muzeul din Baia Mare.

Muzeograful a menţionat că cele mai scumpe minerale sînt cele din stibină cu baritină. Cel mai mare mineral are lungimea de un metru, este din ghips şi cîntăreşte 15 kg.

"Aceste surprize ale subteranului au fost scoase de către mineri şi sînt caracteristice doar zonelor vulcanice. Toate nestematele sînt cu cristale mari. Astfel de minerale nu vom găsi niciodată la suprafaţă", a specificat sursa citată.

Muzeul de Mineralogie din Baia Mare este cel mai mare muzeu regional de acest fel din Europa. Multe exponate sînt considerate rarităţi mondiale şi valori de patrimoniu. Mineralele de la Baia Mare au mai fost prezentate în cadrul unor expoziţii din Austria, Germania, Franţa, Monaco, Ungaria, Belgia, Olanda. La Chişinău expoziţia inedită de cristale va fi deschisă publicului pînă la 25 octombrie.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

muzica , expoziție , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1916
Populația:
8 locuitori

Elenovca este un sat din cadrul comunei Tîrnova, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Dondușeni și la 197 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 8 oameni. Satul Elenovca a fost înființat în anul 1916.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.