Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
06 octombrie 2023, 16:00 Natura şi turismul views 1542
Din cauza secetei, culturile de toamnă ar putea avea de suferit în Moldova
06 octombrie 2023, 16:00 Natura şi turismul views 1542

Din cauza secetei, culturile de toamnă ar putea avea de suferit în Moldova

Seceta din ultimele luni are un efect negativ asupra semănatului culturilor de toamnă și poate duce la o criză alimentară.

Director adjunct al Institutului de ameliorare a plantelor din satul Porumbeni, Pantelimon Borozan, a declarat că riscul pentru plante este foarte mare. Acestea ar putea să nu mai încolțească și să nu mai răsară dacă nu vor fi ploi.

"Există crăpături foarte mari în pămînt, dacă aruncați un stilou acolo, nu îl veți putea găsi. Cu astfel de crăpături, are loc evaporarea fizică a apei din pămînt, apa se evaporă mai repede, iar pămîntul se usucă mai repede. Cînd pămîntul crapă, acest lucru duce la ruperea rădăcinilor plantei, și atunci planta suferă și mai mult. În țara noastră, solurile sînt grele, de cernoziom, de aceea sînt greu de cultivat. Este nevoie de umiditate, dacă nu există umiditate, nu poți face agricultură".

În același timp, doctorul în științe agricole are cîteva sfaturi pentru fermieri.

"Cu toate acestea, eu cred că pămîntul trebuie cultivat. Faceți două tranșee în două direcții cu o adîncime de 12-14 cm, semănați, mergeți apoi deasupra cu echipamente agricole și așteptați deja ploaia".l

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în viitorul apropiat nu vor cădea precipitații, iar nivelul de umiditate al solului va scădea constant.

"Și în zilele următoare nu vor fi ploi, iar asta nu este o veste bună pentru agricultori, căci nu vor putea efectua lucrările de toamnă și nu vor putea pregăti pămîntul pentru anul viitor. Dacă vorbim despre umiditatea terenurilor arabile și a solului pînă la un metru, situația este destul de critică, pentru că rezervele de umiditate sînt mai mici de 40%, doar în regiunile nordice avem pe alocuri între 75 și 90%. Este foarte puțin, din moment ce în viitorul apropiat nu sînt precipitații, rezervele de umiditate vor continua să scadă".

Meteorologii prognozează că în zilele următoare temperatura aerului va scădea ușor, iar primele înghețuri ar putea avea loc spre sfîrșitul lunii octombrie.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

seceta , agricultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
1024 locuitori

Tabăra este un sat din cadrul comunei Vatici, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Orhei și la 56 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1024 de oameni. Satul Tabăra a fost menționat documentar în anul 1775.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.