Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
13 iunie 2023, 12:00 Natura şi turismul views 1512
Experți: R. Moldova, mai vulnerabilă în fața schimbărilor climatice decît alte state
13 iunie 2023, 12:00 Natura şi turismul views 1512

Experți: R. Moldova, mai vulnerabilă în fața schimbărilor climatice decît alte state

Managementul neadecvat al resurselor forestiere din ultimii ani se răsfrînge asupra mediului, contribuind la poluarea acestuia.

Totodată, din cauza gradului scăzut de împădurire, Republica Moldova este cu mult mai vulnerabilă în fața schimbărilor climatice, decît statele europene, sînt de părere unii experți. Ministerul Mediului colaborează cu toate instituțiile implicate în reducerea tăierilor ilicite și interzicerea defrișării pădurilor peste limita stabilită, transmite Noi.md cu referire la radiomoldova.md.

Republica Moldova este mult mai vulnerabilă în fața schimbărilor climatice din cauza gradului scăzut de împădurire a suprafețelor din țară, afirmă reprezentantul Societății Ecologice „Biotica”, Petru Vinari.

El a declarat într-o emisiune de la postul public de televiziune Moldova 1 că terenurile verzi sunt pline de deșeuri, atît din cauza unei infrastructuri de gestionare a acestora, cît și a atitudinii iresponsabile a cetățenilor față de mediu.

„În primul rînd sîntem cam cea mai despădurită țară din Europa fapt care ne face mult mai vulnerabili decît pe ceilalți în fața schimbărilor climatice și nu în ultimul rînd avem un fenomen de sărăcie răspîndit în largul populației, fapt care preia responsabilitatea față de o poluare mai mare decît în celelalte țări din cauza lipsei de educație și a infrastructurii necesare. Peisajele noastre, terenul, spațiul țării noastre este din păcate invadat foarte mult de gunoi”, a explicat Petru Vinari.

Pe parcursul anilor, s-a înregistrat un management neadecvat în domeniul resurselor forestiere, iar acesta se răsfrînge asupra cetățenilor și contribuie la poluarea aerului, a menționat ministra Mediului, Rodica Iordanov.

Ea a accentuat că, în anii precedenți, nivelul de tăiere era cu mult mai mare comparativ cu potențialul de creștere a noilor plantații. Ministra a afirmat că instituția pe care o conduce, împreună cu toate structurile din domeniu, colaborează pentru a nu admite tăieri neplanificate ale arborilor.

În prezent, în Republica Moldova suprafața împădurită ocupă 11% din teritoriul țării, în timp ce în Uniunea Europeană acest procent este de 37,7.

Conform programului național de extindere și reabilitare a pădurilor pentru anii 2023 – 2032, în următorul deceniu suprafețele de teren împădurit vor fi extinse cu circa 150 mii de hectare.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

experți , clima , paduri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
3938 locuitori

Balatina este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Balatina, Tomeştii Noi, Clococenii Vechi și Lipovăţ. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Glodeni și la 161 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3938 de oameni. Satul Balatina a fost menționat documentar în anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.