Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
28 ianuarie 2013, 10:35 Natura şi turismul views 6665
28 ianuarie 2013, 10:35 Natura şi turismul views 6665

Dosarul "Orheiul Vechi" pentru includerea în patrimoniul UNESCO va fi definitivat în toamnă

Dosarul de candidat al rezervaţei Orheiul Vechi pentru includerea acesteia în lista patrimoniului UNESCO va fi definitivat pînă în luna septembrie a acestui an, informează trm.md.
 
Procedura de includere a satului Orheiul Vechi pe lista obiectivelor protejate de UNESCO a început în 2005. Dosarul de candidat însă a fost retras, întrucît obiectivul nu corespundea exigențelor impuse de UNESCO. Printre cerinţe se numără dezvoltarea infrastructurii localităţilor, dar şi conservarea specificului zonei.

După o perioadă îndelungată în care dosarul de candidat al Orheiului Vechi a tot bătut pasul pe loc, în acest an autorităţile au declarat din nou drept prioritate - includerea complexului pe lista patrimoniului UNESCO. Restaurarea complexului Orheiul Vechi a început cu baia turcească, obiectiv turistic ce datează încă din secolul 14 , restabilită graţie banilor veniţi de peste ocean.

Ministrul Culturii spune că dosarul de candidat este gata în proporţie de 80 la sută. Boris Focşa se arată convins că lipsa fondurilor stagnează procesul.

Complexul arheologic Orheiul Vechi ar putea fi prima rezervaţie din ţara noastră inclusă pe lista Patrimoniului Mondial. Experţii de la noi se arată convinşi că rezervaţia întruneşte toate cerinţele UNESCO. Autorităţile spun că includerea Orheiului Vechi nu mai poate fi amînată. Ministrul Focşa se arată convins că acest lucru va presupune atragerea unui flux mare de turişti, dar şi fonduri externe pentru întreţinere.

Pentru ca rezervaţia să devină protejată de UNESCO, experţii spun că este necesară conjugarea eforturilor autorităţilor şi a localnicilor.

Rezervaţia Orheiul Vechi cuprinde 6 localităţi rurale, pe o suprafață de 11 mii de hectare.
 

Cuvinte cheie:

natura , monument

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1864
Populația:
3111 locuitori

Satul Costuleni este un sat și comună din raionul Ungheni. Costuleni este unicul sat din comuna cu același nume. Este amplasat la o distanţă de 18 km de oraşul Ungheni şi la circa 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3111 oameni. Satul Costuleni a fost întemeiat în anul 1864.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.