Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
20 iulie 2013, 14:27 Natura şi turismul views 13088
20 iulie 2013, 14:27 Natura şi turismul views 13088

Сel mai bătrîn copac de pe planetă

În vîrful unui mic deal, dintr-o suburbie din sudul Californiei, există un mic pîlc de stejari piperniciţi şi noduroşi, înghesuiţi între mai mulţi bolovani. Un simplu trecător ar ignora acest miracol biologic antic.

Întreaga grupare de trunchiuri este de fapt o singură plantă, descoperită de curînd şi numită stejarul Jurupa, despre care cercetătorii cred că are o vîrstă de circa 13.000 de ani, fiind considerată una dintre cele mai vechi plante din lume, relatează  www.news.discovery.com.

Oamenii de ştiinţă, sub îndrumarea lui Michael May de la Univesitatea din California, au văzut pentru prima oară copacii în urmă cu 10 ani, în timpul unui studiu de rutină asupra florei locale. A fost însă ignorat; toate cele 70 de tulpini abia trec de un metru înalţime şi sunt ascunse între bolovanii care apără planta de vînt.

La prima vedere, oamenii de ştiinţă au crezut că este vorba de un grup izolat de copaci, dar ceva nu se potrivea. Nici unul dintre ei nu producea ghide fertile, aşa că nu se putea reproduce. Copacii erau şi foarte asemănători, aproape ca gemenii identici. Echipa a început să bănuiască că au de-a face cu o clonă.

Analiza genetică a confirmat suspiciunea lor. Toate cele 70 de tulpine sunt indentice din punct de vedere genetic, fiind practic aceeaşi plantă care creşte în acest moment pe o distantă de 25 de metri. „Este foarte dificil să determinăm vîrsta aceastor organisme. Cele mai multe estimări se fac pe baza ratei de creştere, dar această metodă dă erori mari”, a declarat unul dintre membri echipei lui May. Cu toate acestea vîrsta copacului este estimată la circa 13.000 de ani.

Michael May crede că stejarul a avut iniţial o singură tulpină, crescînd în medie cu circa 0,5 centimetri pe an. Incendiile au desprins ramuri, de-a lungul timpului, care au prins rădăcini.

Cuvinte cheie:

natura , SUA , plante

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1644
Populația:
747 locuitori

Hîrjauca este un sat și comună în raionul Călărași. Din componenţa comunei fac parte patru localităţi: Leordoaia, Hîrjauca, Mîndra, Palanca. Satul Hîrjauca se află la o distanță de 25 km de orașul Călărași și la 71 km de Chișinău. Localitatea este situată într-o zonă colinară din inima Codrilor și este una din principalele stațiuni balneologice din Republica Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 747 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Hîrjauca datează din anul 1644.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.