Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
13 aprilie 2017, 15:40 Natura şi turismul views 4530
Vor fi dezinsectizate pădurile
13 aprilie 2017, 15:40 Natura şi turismul views 4530

Vor fi dezinsectizate pădurile

O suprafaţă de peste şase mii de hectare din fondul forestier naţional va fi supusă lucrărilor de combatere aeriană a dăunătorilor defoliatori, planificate în perioada 16-25 aprilie. În acest an vor fi dezinsectizate pădurile din gestiunea întreprinderilor silvice Orhei şi Şoldăneşti.

Agenţia "Moldsilva" a anunţat că, potrivit datelor silvo-patologice, în prezent suprafaţa arboretelor afectate de dăunători defoliatori constituie aproximativ 49 de mii de hectare, dintre care peste 20 mii ha reprezintă focare ce necesită măsuri de protecţie. "Pentru evitarea extinderii focarelor, precum şi în scopul ameliorării stării fitosanitare a arboretelor respective este obligatorie efectuarea în 2017 a lucrărilor de combatere aeriană împotriva dăunătorilor şi bolilor forestiere pe o suprafaţă de 1338 ha la Orhei şi 4839 ha la Şoldăneşti", se indică într-un ordin al instituţiei.

Silvicultorii au afirmat că măsurile de protecţie întreprinse vor avea un impact pozitiv și asupra suprafețelor agricole adiacente prin suprimarea focarelor de dăunători care pot afecta terenurile însămînţate. Totodată, entitățile silvice implicate în combaterea aerienă vor urmări mai multe condiții, menite să asigure respectarea cerinţelor legislaţiei ecologice şi sanitare, să organizeze şi să efectueze lucrările respective prin respectarea măsurilor de carantină şi securitate a muncii, să coordoneze strict paza antiincendiară etc.

"Moldsilva" informează că preparatele folosite în procesul combaterii aeriene nu sînt dăunătoare și periculoase pentru viața omului. În acelaşi timp, proprietarii de prisăci din preajma zonelor forestiere unde va avea loc combaterea aeriană sînt atenţionaţi să închidă familiile de albine în zilele respective. De asemenea, este interzisă aflarea animalelor domestice pe teritoriul supus dezinsectizării, fiind recomandat şi populaţiei să evite în această perioadă odihna în pădure sau colectarea ciupercilor.

Lucrările de combatere aeriană a unui complex de dăunători care afectează vegetaţia forestieră au fost planificate în urma prognozei și rezultatelor cercetărilor silvo-patologice, efectuate de către întreprinderile silvice, Centrul monitorizare şi protecţie a pădurilor din cadrul Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

paduri , dezinfectare , insecta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1618
Populația:
1155 locuitori

Dolna este un sat şi comună din raionul Străşeni. Dolna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Strășeni și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1155 de oameni. Satul Dolna a fost menționat documentar în anul 1618.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.