Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
31 iulie 2016, 10:30 Natura şi turismul views 6759
Fenomenul extrem descoperit în Siberia (VIDEO)
31 iulie 2016, 10:30 Natura şi turismul views 6759

Fenomenul extrem descoperit în Siberia (VIDEO)

În pământul îngheţat din nordul tundrei siberiene s-au descoperit în ultima perioadă fenomene naturale inexplicabile.

În ultima perioadă, mass media a relatat că pământul a început să se umfle sub picioarele oamenilor de pe insula Belyy.

În cadrul unui videoclip realizat de Siberian Times, cercetătorul păşeşte pe ceea ce pare a fi iarbă normală, însă terenul începe să se mişte precum gelatina. Conform Siberian Times, 15 astfel de parcele au fost descoperite cu un diametru de un metru.

Cercetătorii de mediu Alexander Sokolov şi Dorothee Ehrich au descoperit zonele anul trecut. Aceştia lucrau pe insulă din Marea Kara pentru mulţi ani, deoarece este un loc bun pentru observarea schimbărilor climatice, mulţumită populaţiei numeroase de urşi polari.

În ultima expediţie, aceştia au tăiat iarba de pe una dintre bule şi au demonstrat că în interiorul lor se află de 200 de ori mai mult metan decât aer şi de 20 de ori mai mult dioxid de carbon

Desigur, este nevoie de mai multe cercetări, dar una dintre ipoteze este că noul val de căldură din Europa a cauzat dezgheţarea permafrostului, provocând eliberarea gazului metan în dedesubtul suprafeţei.

,,Probabil cele 10 zile de căldură puternică au pus în funcţiune mecanisme care produc o dezgheţare puternică a permafrostului, care a eliberat o cantitate uriaşă de gaze,'' a declarat Sokolov.

Deşi cercetătorii nu au demarat cercetări pentru a-şi valida ipoteza anterioară, scăpările de metan datorate dezgheţării permafrostului este deja considerată cauza apariţiei craterelor care apar în Siberia, precum cea de mai jos, descoperită în 2014.

Cel mai alarmant aspect este că aceste gaze vor grăbi încălzirea globală, în cadrul unui studiu s-a estimat că până în 2100 peste 205 miliarde de tone de emisii de carbon vor fi eliberate de permafrost dacă schimbările climatice continuă să se intensifice.

,,Este clar, chiar şi pentru amatori că acesta este un semnal de alarmă puternic'', a declarat Sokolov

Sursa: www.descopera.ro

Cuvinte cheie:

Siberia , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
552 locuitori

Păruceni este un sat din cadrul comunei Selişte, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Nisporeni și la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 552 de oameni. Satul Păruceni a fost înființat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.