Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
22 aprilie 2014, 11:29 Natura şi turismul views 11138
Hanul lui Manuc-Bey - o atracţie turistică în renovare
Foto: trm.md
22 aprilie 2014, 11:29 Natura şi turismul views 11138

Hanul lui Manuc-Bey - o atracţie turistică în renovare

Din paragină a ajuns în reconstrucţie, iar în scurt timp va deveni o atracţie turistică. Vorbim de faimosul conac Manuc-Bey din Hînceşti, care este în proces de restabilire. Edificiile ruinate sunt acum în şantier, iar muncitorii promit să readucă între pereţii clădirilor, istoria de acum 200 de ani. Deşi deocamdată e doar o schiţă pe hîrtie şi mormane de materiale de construcţie, administraţia locală vede deja în locul dărîmăturilor un hotel, un restaurant, şi un muzeu.

Conacul lui Manuc-Bey a fost construit la începutul secolului al XIX-lea, de către diplomatul şi negustorul de origine armeană Manuc Bei Mirzoian. Chiar dacă arată acum mai mult ca o ruină, conacul se bucură deja de vizitatori.

Deocamdată atmosfera anilor 1800 este readusă de poveştirile specialiştilor care ştiu istoria fiecărui loc din conac.

În urma reconstrucției urmează să fie restabilit Palatul principal, care va cuprinde sălile de dans în stil turcesc și armenesc, de unde vor porni și traseele turistice subterane.

Muncitorii susţin că lucrările sunt complicate. Le-ar fi venit mai uşor să construiască obiectivele din nou decît să le restabilească. Ei promit că vor finisa lucrările cu o singură condiţie – dacă vor avea suficiente resurse financiare.

Pentru restabilirea edificiilor, Agenţia de Reconstrucţie şi Dezvoltare a alocat 23,5 de milioane de lei.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

turism , Moldova , restaurare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
4790 locuitori

Sărata-Galbenă este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cărpineanca, Valea Florii, Coroliovca, Brătianovca și Sărata-Galbenă. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Hîncești și la 51 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4790 de oameni. Satul Sărata-Galbenă a fost menționat documentar în anul 1609 cu denumirea Răurești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.