Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
24 martie 2014, 11:42 Natura şi turismul views 14310
Resursele climatice ale Moldovei, prezentate într-un atlas
Foto: trm.md
24 martie 2014, 11:42 Natura şi turismul views 14310

Resursele climatice ale Moldovei, prezentate într-un atlas

Atlasul „Resursele Climatice ale Moldovei" a fost lansat la Chişinău. În acest scop, au fost utilizate sistemele informaţionale geografice ca instrument de cercetare.

Lucrarea este o premieră în domeniu. Aceasta conţine un set de hărţi care reflectă repartiţia spaţială a temperaturii şi a cantităţii de precipitaţii atmosferice pentru 30 de ani.

„Noi am hotărît să actualizăm, să spaţializăm această informaţie climatică, astfel încît să poată fi utilizată de fiecare din noi", a declarat şeful Laboratorului de Climatologie şi Riscuri de Mediu, Maria Nedealcov.

Hărţile au fost întocmite în baza datelor înregistrate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Autorii lucrării au încercat să identifice şi să aplice metode şi tehnici performante de cercetare.

„Noi am folosit diferenţele dintre primul model şi ceea ce se înregistrează la staţiile meteorologice. Am făcut diferenţele, care se numesc reziduri, iar rezidurile le-am interpolat printr-o altă metodă", a declarat Valentin Răileanu, cercetătot științific.

Sistemul informaţional geografic este tot mai utilizat în lumea modernă, atît în domeniul cercetărilor teoretice, cît şi în multiple activităţi practice. Noua metodă oferă rezultate concludente, însă doar pe termen lung.

Lucrarea a apărut cu sprijinul Ministerului Mediului şi este destinată elevilor, studenţilor, specialiştilor din diverse domenii.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Moldova , clima , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2609 locuitori

Cobani este un sat şi comună din raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 20 km de oraşul Glodeni şi la 208 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2609 oameni. Satul Cobani a fost menționat documentar în anul 1429 cu numele Zubreuți.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.