Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
24 decembrie 2015, 11:47 Sărbători şi obiceiuri views 9974
Moldovenii sărbătoresc ajunul Crăciunului pe stil nou
24 decembrie 2015, 11:47 Sărbători şi obiceiuri views 9974

Moldovenii sărbătoresc ajunul Crăciunului pe stil nou

Mii de creştini din Moldova vor sărbători, mâine, Naşterea Mântuitorului. Sărbătoarea Crăciunului aminteşte de evenimentul care s-a produs acum mai bine de două mii de ani. Astfel, potrivit sfintelor scripturi, Iisus Hristos s-a născut în cetatea Bethleemului, într-o iesle.

Mântuitorul s-a născut noaptea, în iesle, şi a adus cu El lumină, a risipit întunericul. Tradiţia spune despre trei magi care au venit şi I s-au închinat Pruncului Sfânt chiar în ziua Naşterii Lui. Micul Iisus a primit în dar aur, smirnă şi tămâie. Astfel, potrivit folclorului, Fecioara Maria, înainte de a naşte pe fiul lui Dumnezeu, umbla din casă în casă, însoţită de dreptul Iosif, rugându-i pe oameni să-i ofere adăpost. Ajungând la casa unui anume Crăciun, este dusă de soţia acestuia în grajd, unde dă naştere lui Iisus.

De Crăciun, din moşi-strămoşi, pe la casele gospodarilor umblă colindătorii, pentru a vesti Naşterea Mântuitorului. În unele localităţi, este o veche tradiţie ca preotul să meargă cu icoana, binecuvântând casele şi creştinii.

Tradiţia spune că de Crăciun se deschide cerul şi este văzut, de către cei buni, Dumnezeu stând cu sfinţii şi îngerii la masă. Se zice că un copil născut în această zi va fi norocos toată viaţa.

 

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

colinde , moldovenii , sarbatoare , Crăciunul

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1813
Populația:
1408 locuitori

Romăneşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Romăneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Strășeni și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1408 oameni. Satul Romănești a fost menționat documentar în anul 1813.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.