Mergi spre compartimentul: Costumul popular
07 octombrie 2013, 11:40 Meşterii populari views 12332
07 octombrie 2013, 11:40 Meşterii populari views 12332

Festivalul „La poalele Ţiglei” a adunat meşterii populari

Foto: trm.md

Expoziţii de lucrări ale meşterilor populari, cîntec, dans şi voie bună la Festivalul "La poalele Ţiglei". Evenimentul a ajuns la a şasea ediţie şi reuneşte la Văsieni, Ialoveni, meşteri populari şi artişti amatori din satele raionului, dar şi din Săseni, Călăraşi, transmite trm.md.

Denumirea Festivalului "La poalele Ţiglei" este inspirată de cartea de vizită a satului - dealul Ţiglei, care străjuieşte Văsienii. Curtea muzeului s-a transformat astăzi într-o imensă casă mare, în care gospodinele şi-au etalat ce au mai de preţ din lada de zestre a neamului.

La fiecare dintre ediţiile precedente, organizatorii le-au propus participanţilor diferite teme de valorificare a fenomenului cultural tradiţional: obiceiuri de botez şi nuntă, cele mai frecvente tradiţii ale sărbătorilor de vară. De această dată, tematica a fost mai generoasă - "Şezătoare în Casa Mare".

Măiestria meşterilor populari a fost apreciată de un juriu competent, care examina cu atenţie fiecare colecţie. Spre regret, spun oamenii, şezătorile au devenit o raritate în lumea satului de astăzi.

La şezători, dar şi în viaţa de zi cu zi, Gheorghe Gorea îşi ajută soţia Lucreţia, o cunoscută meşteriţă populară din Ialoveni.

„O familie trebuie să fie unită şi atunci totul merge bine. Eu fac gheme, fac aţa, ajut la făcut horboţică", spune Gheorghe Gorea.

În finalul sărbătorii, cei mai buni meşteri s-au ales cu premii, diplome şi trofee. Ei se bucură din plin că spre sfîrşitul lucrărilor de toamnă au dat startul şezătorilor.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , Festival , meșter

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
806 locuitori

Fîntîna Albă este un sat din cadrul comunei Parcova, raionul Edineţ.  Satul este situat la o distanță de 14 km de orașul Edineț, la 6 km de stația de cale ferată Brătușeni și 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 806 locuitori. Prima atestare documentară a satului cu denumirea Grumăzeni, din ținutul Hotin, datează din anul 1575.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.