Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Cultura

eye 1601 Vizualizări

Declarație: Criza la Teatrul de Operă și Balet rămîne nesoluționată


Atmosfera tensionată la Teatrul Național de Operă și Balet persistă, iar autoritățile de resort nu au întreprins deocamdată măsuri pentru a o ameliora.

Despre aceasta a comunicat pentru Noi.md consilierul președintelui în domeniul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici.

În luna iunie curent mai mulți angajați ai Teatrului, printre care și artiști consacrați, au fost eliberați din funcții de către directorul instituției, Ion Grosu. Deși, Ministerul Educației a declarat că va iniția o anchetă internă și va comunica ulterior deciziile luate, acest lucru nu s-a întîmplat.

„Mă uimește tergiversarea situației respective, pentru că problema urma să fie soluționată cu mult timp în urmă. Ministerul are toate atribuțiile, pîrghiile de a liniști spiritele și de a readuce Teatrul de Operă, care este unicul de acest gen din R.Moldova, la normalitate. Cu părere de rău, eu nu înțeleg poziția ministerului. Referitor la manager, părerea mea, dar și a multor somități din domeniu este că el trebuia să fie demis. Trebuia să fie inițiată o investigație referitor la starea lucrurilor din teatru, iar funcția de director pe perioada investigației, să fie preluată de o altă persoană, de exemplu dl Nicolae Dohotaru, care deține o funcție înaltă administrativă", ne-a comunicat Corneliu Popovici.

Consilierul afirmă că a purtat recent discuții cu un grup de actuali și foști angajați ai teatrului, iar din spusele lor reiese că situația rămîne în continuare tensionată.

„După acele scandaluri, au mai fost semnalate nereguli în ceea ce privește angajarea unor noi regizor. (..) Din păcate nu s-a făcut nimic pentru depășirea situației de criză, neimplicarea ministerului va duce la agravarea situației, care nu este în interesul nimănui", a conchis Popovici.

Menționăm că luna iunie curent, conducerea Teatrului de Operă și Balet a refuzat să prelungească din motive neclare contractele cu 17 angajați. Directorul instituției, Ion Grosu, a fost acuzat de comunitatea artiștilor din Moldova că lovește în oamenii care au dus faima țării în lume și distruge, astfel, patrimoniul cultural.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Bilicenii Noi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
773 locuitori

Bilicenii Noi este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile lipovanca, Bilicenii Noi, Mîndreștii Noi. Localitatea se află la 15 km de oraşul Sîngerei şi la 109 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 773 de oameni. Satul Bilicenii Noi a fost atestat documentar în anul 1925.

Citeşte mai departe