Mergi spre compartimentul: Cultura
28 decembrie 2016, 16:45 Cultura views 13310
Anatol Codru a fost comemorat la Teatrul Național „Mihai Eminescu”
28 decembrie 2016, 16:45 Cultura views 13310

Anatol Codru a fost comemorat la Teatrul Național „Mihai Eminescu”

În seara zilei de 27 decembrie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu" a fost comemorat poetul, eseistul, traducătorul și regizorul de film Anatol Codru.

Anatol Codru ar fi împlinit în acest an 80 de ani de naștere, iar cu acest prilej, la Teatru a fost organizată o serată dedicată maestrului – „In memoriam Anatol Codru – Lucrarea în cuvînt". La eveniment au fost prezenți colegi de breaslă ai poetului, actori, regizori, scriitori, oameni de cultură, oficiali, dar și simpli admiratori ai creației lui.

Pe parcursul spectacolului au răsunat creații muzicale pe versurile lui Anatol Codru în interpretarea interpreților autohtoni: Surorile Osoianu, Capela Corală Moldova, Constantin Rusnac, Cristina Scarlat, Cristina Pintilie, Silvia Goncear și Margareta Nazarchevici.

Anatol Codru s-a născut la 1 mai 1936 în satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova, apoi cursurile superioare de regie la Moscova. Fiind student, a debutat cu volumul de versuri „Nopți albastre" (1962), apoi au urmat alte volume: „Îndărătnicia pietrei", „Feciori", „Portret în piatră", „Piatra de citire", „Mitul personal" etc.

În calitatea sa de regizor la „Moldova-film" a realizat peste 30 de filme documentare, care au obținut premii la diferite festivaluri internaționale.

Anatol Codru s-a stins din viață la 17 august 2010.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

teatru , poet , regizor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
1216 locuitori

Doina este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Doina Rumeanţev, Iasnaia Poleana. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Cahul și la 165 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1216 oameni. Satul Doina a fost menționat documentar în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.