Mergi spre compartimentul: Cultura
07 aprilie 2016, 10:30 Cultura views 6205
Viaţa polonezilor din Republica Moldova, expusă în fotografii
07 aprilie 2016, 10:30 Cultura views 6205

Viaţa polonezilor din Republica Moldova, expusă în fotografii

Tradiţiile, obiceiurile şi ocupaţiile polonezilor din Republica Moldova au fost redate într-o expoziţie de fotografie. Vernisajul expoziţiei cu genericul „Polonezii din Moldova" a fotografului polonez, Mateusz Mularski a fost organizat marţi, 5 aprilie, de Ambasada Poloniei la Chişinău.

Ambasadorul Poloniei, Artur Michalski, a menţionat că expoziţia reprezintă viaţa polonezilor care locuiesc în Republica Moldova de secole. „Vrem să menţionăm că şi ei sunt parte a acestei ţări – un element al mozaicului cultural în Moldova. Nu este o minoritate numeroasă, dar una istorică, importantă, care îşi păstrează obiceiurile, cultura, credinţa", a menţionat ambasadorul.

Autorul expoziţiei a menţionat că este îndrăgostit de Republica Moldova pe care o consideră o ţară frumoasă. „Aveţi nişte peisaje de unicat. Este o ţară interesantă în special pentru artişti, pentru fotografi", a menţionat Mateusz Mularski.

Directoarea Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Haşdeu", Mariana Harjevschi, a menţionat că expoziţia reprezintă o excursie pe meleagurile moldave, realizată prin obiectivul acestui fotograv. „E minunat, într-adevăr, să constaţi că ceea ce văd unii şi ceea ce simt nu se rezumă doar la replica „Da, îmi place" şi văd aceasta doar prin propria emoţie. Ba, dincontra, doresc să trezească aceleaşi emoţii şi celorlalţi din jur. Probabil că aceasta şi-a dorit fotograful Mateusz Mularski", a menţionat Mariana Harjevschi.

Şefa Direcţiei cultură a Primăriei Chişinău, Lucia Culev, a afirmat că dacă ar exista un clasament al evenimentelor culturale organizate cu alte state, atunci Polonia ar fi pe locul întâi la câtă cultură şi educaţie le oferă cetăţenilor Republicii Moldova.

Mateusz Mularski este regizor de filme documentare, fotograf, reporter şi animator al culturii. Expoziţia „Polonezii din Moldova" va fi deschisă pentru vizitatori timp de trei săptămâni.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

Polonia , expoziție , fotografie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1671
Populația:
1065 locuitori

Nucăreni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Nucăreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de oraşul Teleneşti şi la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1065 de oameni. Satul Nucăreni a fost menționat documentar în anul 1671 cu denumirea Îndărătnici.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.