Mergi spre compartimentul: Cultura
03 februarie 2016, 12:05 Cultura views 7516
Compozitorul Eugen Mamot a avut o seară de creație
03 februarie 2016, 12:05 Cultura views 7516

Compozitorul Eugen Mamot a avut o seară de creație

O seară de creaţie a dirijorului şi compozitorului Eugen Mamot, Artist al Poporului, organizată cu ocazia împlinirii a 75 de ani, a avut loc ieri la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi".

În cadrul manifestării a fost lansată monografia semnată de omagiat „Noi desenăm şi cîntăm" despre corul popular de copii „Mugurel" de la Şcoala republicană de arte plastice (actualmente - Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru"), pe care Eugen Mamot l-a condus mai mulţi ani.

În faţa celor prezenţi au evoluat: cîntăreaţa de muzică populară, Zinaida Bolboceanu, corul „Lia-Ciocîrlia", studioul de balet „Soarele" de la Centrul Republican pentru Copiii şi Tineret „Artico" ş.a.

Solicitată de MOLDPRES, cîntăreaţa Zinaida Bolboceanu, Artistă a Poporului, a menţionat că Eugen Mamot i-a descoperit dragostea faţă de muzică, iar profesorul universitar Alexei Colîbneac a afirmat că dirijorul este un pedagog înzestrat, cu suflet de copil.

Potrivit interpretei Iustina Scarlat, Eugen Mamot are o mare dragoste faţă de cîntec şi faţă de cei mici. "El a găsit cheiţa cea de aur cu care a reuşit să deschidă sufletul copilului", a spus Iustina Scarlat.

Eugen Mamot s-a născut la 30 ianuarie 1941 în satul Clococenii Vechi, raionul Glodeni. În anul 1968, a absolvit Institutul de Arte „Gavriil Musicescu", clasa – dirijat coral, iar în 1984 - cea de-a doua facultate în cadrul aceleiaşi instituţii – clasa de compoziție. A fost redactor-şef al Redacţiei Muzică a Comitetului de Stat pentru Radiodifuziune şi Televiziune, şef de direcţie la Ministerul Culturii, dirijor al corului „Mugurel", în baza căruia a fost fondat Studioul coral de copii „Lia-Ciocîrlia". Este autorul a circa 300 de creaţii vocal-simfonice, instrumentale, corale şi cîntece pentru copii şi a editat mai multe cărţi.

În 2001, Eugen Mamot a fost distins cu Ordinul „Gloria Muncii" şi în 2011 i s-a conferit titlul onorific „Artist al Poporului".

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

compozitor , muzica , cultura , eveniment

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1802
Populația:
524 locuitori

Noroceni este un sat din cadrul comunei Ghetlova, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Orhei și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 524 de oameni. Satul Noroceni a fost menționat documentar în anul 1802.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.